apple iPhone iOS 16 wwdc iPad
Nieuwe iOS-versie

'iOS 16 krijgt veranderingen rond notificaties, geen nieuw ontwerp'

11 april 2022 om 14:39
Laatste update: 11 april 2022 om 15:24

De nieuwste versie van iOS zou geen groot nieuw ontwerp krijgen, wel zouden de notificaties op iPhones en iPads 'significant' worden aangepakt. Mogelijk onthult Apple in juni ook al zijn nieuwste besturingssysteem rOS, gericht op augmented reality.

De nieuwste versie van onder meer iOS wordt steevast onthuld tijdens het jaarlijkse Apple-congres Worldwide Developers Conference (WWDC), dit jaar van 6 tot 10 juni. WWDC wordt dit jaar opnieuw alleen online gehouden, nog steeds met het oog op corona. Van iOS 16 vallen vooral vernieuwingen op het vlak van notificaties en gezondheid te verwachten, meldt Bloomberg.

"Ik verwacht geen enorm herontwerp van de iOS-interface, ook al is die weinig veranderd sinds iOS 7 bijna tien jaar geleden. Wel zou er een nieuwe multitask-interface voor iPadOS komen", schrijft de doorgaans goed geïnformeerde Mark Gurman van Bloomberg. Gurman verwacht voor iOS "vrij significante verbeteringen op alle vlakken, inclusief een update voor notificaties en nieuwe functies om de gezondheid in de gaten te houden".

Apple geeft iOS-gebruikers elk jaar steeds iets meer mogelijkheden om de stroom aan binnenkomende berichten vorm te geven. Zo werd in iOS 15 de functie 'gepland overzicht' toegevoegd: daarmee kunnen gebruikers notificaties van bepaalde apps alleen op gezette tijden in een groot overzicht doorlaten. Het is niet duidelijk wat Apple met iOS 16 aan de notificaties zal verbeteren.

rOS voor Apple-bril

Tijdens WWDC toont Apple mogelijk ook al rOS of realityOS, het nieuwste besturingssysteem dat gericht zou zijn op de aanstaande augmented reality-bril van het bedrijf. Eerder werden er al verwijzingen naar rOS aangetroffen in iOS.

Volgens Gurman zitten ook bètaversies van iOS 16 "tjokvol referenties naar de bril en de interacties met de iPhone". De eerste bril van Apple zou draadloos gekoppeld zijn met de iPhone, net zoals de Apple Watch.

Nieuwe MacBook Air

Naast iOS en iPadOS worden ook nieuwe versies van macOS, watchOS en tvOS verwacht. Verder herhaalt Gurman geruchten die al langer de ronde doen, zoals de komst van een MacBook Air met een nieuw ontwerp en een vernieuwd instapmodel van de MacBook Pro. Ook verwacht hij een geüpdate 24-inch iMac en een nieuwe Mac mini.