apple muziek streaming spotify europa concurrentie
Streamingdiensten

'EU komt met nieuwe aanklacht tegen Apple om muziekstreaming'

11 april 2022 om 14:19
Laatste update: 11 april 2022 om 14:19

Europese mededingingsautoriteiten zouden met een nieuwe aanklacht tegen Apple komen vanwege de dominantie van het bedrijf op de markt van muziekstreaming.

De Europese Commissie stelde vorig jaar al dat Apple zijn macht op de muziekmarkt misbruikte. Nu heeft Brussel mogelijk nieuw bewijs voor de extra aanklacht, meldt een ingewijde aan Reuters. Het is nog niet duidelijk wat de exacte aanklacht inhoudt.

Spotify had in 2019 geklaagd over de dominantie van Apple, dat muziekdiensten verplicht gebruik te maken van Apples eigen betalingssysteem, waarbij het 30 procent commissie krijgt over elke betaling. Daarmee zou de iPhone-maker de Zweedse concurrent op achterstand zetten.

Ook het feit dat apps in de Apple App Store geen melding mochten maken dat een abonnement afsluiten buiten de Apple-appwinkel goedkoper was, vond de marktwaakhond zorgwekkend. De Europese Commissie weigert nog commentaar te geven.

Strengere EU-regels op komst

Volgens de nieuwe EU-regels, de Digital Markets Act (DMA), zijn dergelijke praktijken illegaal. De handhaving van de nieuwe regels laat nog een paar jaar op zich wachten, waardoor de antitrustzaken van de Europese Commissie belangrijk blijven. Bedrijven die de regels overtreden riskeren grote boetes en kunnen verplicht worden om bepaalde handelingen stop te zetten.

Naast het onderzoek naar muziekstreaming liggen de praktijken van Apple ook onder de loep op het gebied van de verkoop van e-books en het betaalsysteem Apple Pay

App Store-aanpassingen

Apple stelde onlangs in Nederland wijzigingen in het App Store-beleid voor datingapps voor. Die apps mogen in ons land linken naar een externe betaalmethode zonder dat zij daarvoor een geheel nieuwe app hoeven te bouwen. Het aantal waarschuwingen voor consumenten wordt ook teruggeschroefd. Of toezichthouder ACM en de datingapps tevreden zijn over de voorgestelde wijzigingen is nog niet bekend.

Kijk ook: