Onderzoekers: Russische hackaanval op stroomnetwerk Oekraïne verijdeld
Cyberoorlog in Oekraïne

Onderzoekers: Russische hackaanval op stroomnetwerk Oekraïne verijdeld

12-04-2022 15:47 Laatste update: 16:54

Hackers uit Rusland hebben geprobeerd om het Oekraïense energienetwerk plat te leggen, melden Oekraïense onderzoekers. Cyberexperts konden op tijd de aanval tegenhouden.

De hackers hadden in februari al toegang gekregen tot computers die hoogspanningsstations in Oekraïne aansturen. Vorige week vrijdag wilden zij die toegang gebruiken om data te verwijderen, waardoor de infrastructuur van een niet bij naam genoemd elektriciteitsbedrijf offline zou gaan. Experts konden de aanval voorkomen, zegt het Computer Emergency Response Team van Oekraïne (CERT-UA) . 

Het zou gaan om een aanval door de beruchte Russische hackersgroep Sandworm. Die groep zou in de afgelopen maanden betrokken zijn geweest bij meerdere grote Russische cyberaanvallen. In 2016 voerde Sandworm een soortgelijke aanval uit, waarbij delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zonder stroom kwamen te zitten.

Volgens het Slowaakse cyberveiligheidsbedrijf ESET, dat meehielp aan het onderzoek, ging het deze keer om een geüpgradede versie van de software die in 2016 werd gebruikt. 

Toproofdier

"Sandworm is een toproofdier in staat tot serieuze operaties, maar ze zijn niet onfeilbaar", aldus John Hultquist van het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant tegen Reuters. "Een van de redenen waarom cyberaanvallen in Oekraïne een beperkte impact hebben is omdat de verdedigers zeer agressief zijn en zeer goed in wat ze doen.”

Oekraïne, dat ook wel eens het ‘Oost-Europese Silicon Valley’ wordt genoemd, heeft meer dan een miljoen tech-werknemers. Sinds de oorlog begon hebben veel van hen zich ingezet om te strijden voor hun land, nadat vicepremier Mykhailo Fedorov hen opriep om mee te vechten aan het cyberfront. 

Rusland ontkent sinds het begin van de oorlog en zelfs daarvoor dat het geen cyberaanvallen uitvoert. Die bewering wordt door Westerse inlichtingendiensten ontkracht. Twee weken terug waarschuwde de FBI nog dat Rusland ook Amerikaanse energienetwerken plat zou willen leggen. 

Bekijk ook: