Geen Lightning meer

'Apple test al nieuwe iPhones met usb-c'

13 mei 2022 om 16:44
Laatste update: 13 mei 2022 om 17:27

Apple zou al maanden toekomstige iPhones testen waarin de Lightning-poort is vervangen door usb-c. Met die stap zou Apple voldoen aan nieuwe Europese regelgeving die fabrikanten verplicht usb-c te gebruiken.

Dat zeggen bronnen tegen Bloomberg, dat vaker eigen informatie over toekomstige Apple-producten publiceert. De overgang van Lightning naar usb-c zou pas op zijn vroegst in 2023 plaatsvinden. Dat is in lijn met de uitspraken van de Apple-analist Ming-Chi Kuo eerder deze week. De iPhone 15 zou dan de eerste iPhone met een usb-c-poort worden.

Apple ontwikkelt volgens Bloomberg ook een nieuwe adapter die toekomstige iPhones laat werken met accessoires die een Lightning-aansluiting hebben. Het is volgens Bloomberg nog niet duidelijk of Apple die adapter in de doos zal meeleveren.

Apple gebruikt al usb-c in veel iPads en Macs, maar bijvoorbeeld de AirPods, de Apple TV-afstandsbediening en veel andere accessoires gebruiken nog Lightning. De usb-c-adapter waar Apple aan werkt moet dat probleem verhelpen.

De afgelopen jaren hebben de meeste Android-smartphones en veel andere gadgets al usb-c-poorten gekregen. Vergeleken met Lightning biedt usb-c hogere dataoverdracht- en oplaadsnelheden.

EU gaat usb-c verplichten

De voornaamste reden voor Apple om over te stappen op usb-c is het plan van de Europese Unie om fabrikanten van allerlei apparaten te verplichten om usb-c te gebruiken. Die regels zouden in 2024 moeten ingaan.

Apple verzette zich jarenlang tegen dat voorstel, omdat het de innovatie zou beperken. De EU hoopt met de maatregel de groeiende berg elektronisch afval, zoals ongebruikte kabels en oplaadstekkers, tegen te gaan. 

Europese iPhone-versie

Volgens Bloomberg is het mogelijk dat Apple besluit met een Europese iPhone-versie te komen, terwijl de Lightning-poort in andere werelddelen wel in de iPhone blijft zitten.

Apple heeft ook al eens gesuggereerd dat het een poortloze iPhone wil uitbrengen, die alleen draadloos is op te laden. De eerste iPhone met de Lightning-poort was de iPhone 5 uit 2012.

Review iPhone 13