Rusland wil YouTube toch niet blokkeren
Geen YouTube-blokkade

Rusland wil YouTube toch niet blokkeren

17-05-2022 12:28 Laatste update: 12:28

Rusland is niet van plan om YouTube te blokkeren. Dat zegt de Russische minister voor digitale ontwikkeling, communicatie en media. Hij erkent dat zo'n stap vooral nadelige gevolgen voor Russische gebruikers zou hebben.

De Russische regering heeft onder andere Facebook, Instagram en Twitter in het land geblokkeerd in de weken na de invasie in Oekraïne. Ondanks meerdere dreigementen richting YouTube, wegens het laten staan van video's die het Kremlin als illegaal beschouwt, heeft de Russische overheid de videodienst niet in de ban gedaan. YouTube is in Rusland erg populair en heeft maandelijks zo'n 90 miljoen gebruikers.

"We zijn niet van plan YouTube te sluiten. Als we iets blokkeren moeten we er zeker weten van zijn dat onze gebruikers er niet onder lijden", zei minister Maksut Shadayev vandaag, meldt het Russische persbureau Interfax. "Tenzij een bepaalde grens wordt overschreden, natuurlijk, als toegang tot het publiek wordt gebruikt voor het pushen van een informatieagenda die vijandig staat tegenover ons land", aldus de minister tijdens een onderwijsevent.

De Russische mediatoezichthouder dreigde enkele weken geleden YouTube nog te straffen nadat de videodienst de kanalen van Russische staatsmedia in de ban had gedaan wegens het verspreiden van desinformatie.

'Isolatie is laatste redmiddel'

"Concurrentie is de motor van vooruitgang, dus isolatie is een laatste redmiddel", zei Shadayev. Hij wil wel dat Rusland met een eigen 'concurrerend alternatief' voor YouTube komt. "Die dienst zal niet verschijnen omdat we YouTube blokkeren, maar omdat het zich ontwikkelt in een competitieve omgeving." Hij wijst op de populariteit van de Russische zoekmachine Yandex, die in het land een groter marktaandeel heeft dan Google.

Volgens Shadayev wil Rusland met zijn maatregelen en blokkades zich niet afsplitsen van het wereldwijde internet. "We willen ons van niemand isoleren. We vinden dat Rusland onderdeel moet blijven van het wereldwijde web." Wel wil hij 'barrières bouwen' zodat gebruikers minder zelf informatie hoeven te 'filteren'.

Sinds de oorlog in Oekraïne neemt de internetcensuur in Rusland verder toe. Het Kremlin blokkeerde recent ook tal van websites van nieuwsmedia, zoals de BBC en Bellingcat.

Wikipedia

Ook dreigde de mediatoezichthouder onlangs opnieuw met een blokkade van Wikipedia als de online-encyclopedie bepaalde informatie over de oorlog in Oekraïne niet zou weghalen. Wikipedia weigert dat te doen.

De internetblokkades worden overigens door steeds meer Russen via VPN-diensten omzeild.

Luister ook: