'Lockscreen iOS 16 krijgt wallpapers met widgets'
iPhone-update

'Lockscreen iOS 16 krijgt wallpapers met widgets'

30-05-2022 10:21 Laatste update: 10:58

Bij de volgende grote update van de iPhone voegt Apple nieuwe mogelijkheden toe aan het lockscreen. Dat scherm zou wallpapers met widget-achtige mogelijkheden bieden. Ook zou er ondersteuning komen voor de nieuwe 'always-on' schermen in de iPhone 14.

Dat meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman, die vaker juiste informatie over onaangekondigde Apple-producten naar buiten brengt.

Het lockscreen van de iPhone zou directe toegang krijgen tot widgets. Daarbij zou de wallpaper van het lockscreen ook allerlei informatie kunnen tonen, zoals het weer of agenda-items.  

Always-on scherm

In iOS 16 voegt Apple ook ondersteuning toe voor een always-on scherm, die later dit jaar in de iPhone 14 zou zitten. Zo'n scherm kan altijd bepaalde informatie tonen op het toegangsscherm, doordat de ververssnelheid van het scherm fors omlaag kan. Volgens Bloomberg krijgen alleen de Pro-modellen van de iPhone 14 dit najaar een always-on scherm.

Veel Android-telefoons hebben al langer zo'n scherm. Apple was naar verluidt vorig jaar al van plan om de functionaliteit aan de iPhone 13 toe te voegen, maar paste die plannen later aan.

Formaat appvensters aanpassen

Tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC maakt Apple volgende week maandag meer informatie bekend over de grote vernieuwingen in iOS 16. Volgens Gurman voegt Apple ook meer socialmedia-functies toe aan de Berichten-app.

Verder zouden iOS en iPadOS de mogelijkheid krijgen om het formaat van appvensters te veranderen. Dat kan vooral van pas komen bij multitasking op de iPad.

Apple TV en Apple Watch

Tijdens WWDC wordt ook meer bekend over de updates voor de Mac, Apple TV en Apple Watch. Zo krijgt de Apple TV volgens Gurman meer functies rond smart home en wordt macOS voorzien van allerlei herontworpen standaardapps. Ook zou de Apple Watch een nieuwe energiezuinige modus krijgen.

AR-bril en nieuwe MacBook Air

Mogelijk vertelt Apple tijdens WWDC ook meer over de plannen op het gebied van augmented reality, waarvoor het werkt aan een AR/VR-bril en het besturingssysteem RealityOS.

Gurman verwacht echter niet dat Apple de headset al zal aankondigen. Hij houdt wel rekening met de presentatie van een nieuwe MacBook Air, voorzien van de nieuwe M2-chips.  

Handige verborgen functies in je iPhone: