Eerste smartphones nieuw merk Nothing komende week geveild
Nieuwe speler op telefoonmarkt

Eerste smartphones nieuw merk Nothing komende week geveild

17-06-2022 09:33 Laatste update: 10:00

Het nieuwe gadgetmerk Nothing heeft zijn eerste smartphone laten zien. Het bedrijf toonde alleen de achterkant van de telefoon Phone (1), die in juli helemaal wordt onthuld. Komende week worden de eerste honderd exemplaren al verkocht op een online-veiling.

Nothing is een nieuwe gadgetfabrikant die vorig jaar is opgericht door Carl Pei, die in 2013 medeoprichter was van het bekende Chinese telefoonmerk OnePlus. Nothing kwam vorig jaar al met zijn eerste gadget: draadloze oordoppen. Maar het belangrijkste product van het bedrijf wordt een telefoon, die op 12 juli wordt gepresenteerd.

Van die Nothing Phone (1) heeft de startup deze week de achterkant laten zien. Opvallend is dat daarbij de contouren van bepaalde onderdelen, zoals de spoel voor draadloos opladen, zijn te zien. Het gaat volgens het bedrijf om 'een uniek mechanisch ontwerp dat is samengesteld uit meer dan 400 componenten'.

De eerste 100 genummerde exemplaren van de Phone (1) worden volgende week geveild tijdens een veiling op het platform StockX.  

'Smartphones zijn nu kille, saaie producten'

Nothing presenteerde het ontwerp van de telefoon ook in het echt tijdens de kunstbeurs Art Basel in Zwitserland. Carl Pei uitte bij de onthulling uit naar de ontwerpers in de smartphone-industrie. "Al jaren voelt het alsof alle kunstenaars de industrie hebben verlaten. Het enige wat over is gebleven zijn kille, saaie en niet originele producten. Het is tijd voor een nieuwe benadering." 

Als inspiratiebron noemt Nothing kunstenaars zoals Massimo Vignelli, die de metrokaart van New York ontwierp en 'een ingewikkeld systeem er als kunst uit liet zien'. Het frame bestaat voor 100 procent uit gerecycled aluminium, terwijl meer dan de helft van de plastic onderdelen van de telefoon gemaakt zijn van biologisch of gerecycled materiaal.

Snapdragon-chip en eigen Android-skin

De Phone (1) heeft twee camera's aan de achterkant, waarvan de details nog onbekend zijn. Aan de vlakke zijkanten zijn losse volumeknoppen te zien. Verder is bekend dat de telefoon werkt met een Qualcomm Snapdragon-processor, maar om welke chip het gaat, is nog onduidelijk.

Het toestel krijgt ook een eigen Android-skin, genaamd Nothing OS. De telefoon krijgt minimaal drie jaar software-updates en vier jaar beveiligingsupdates.

Verkoop smartphones zakt in

De nieuwe smartphone verschijnt terwijl de telefoonmarkt in veel delen van de wereld fors aan het krimpen is. In Europa werden in het eerste kwartaal van dit jaar volgens Counterpoint Research 12 procent minder smartphones verscheept dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in China is de smartphoneverkoop ingestort.

Getest: de draadloze oordoppen van Nothing