Amerikaanse politici willen ook dat iPhone usb-c krijgt

Bernie Sanders is een van de politici die usb-c wil verplichten.

'Voorbeeld nemen aan EU'

Amerikaanse politici willen ook dat iPhone usb-c krijgt

17-06-2022 14:51 Laatste update: 14:51

In navolging van de Europese Unie moeten ook de Verenigde Staten de usb-c-poort in gadgets gaan verplichten. Die oproep hebben Amerikaanse politici gedaan aan de minister van Handel.

Een groep Amerikaanse politici, onder wie voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders, heeft de Amerikaanse regering opgeroepen om usb-c de verplichte oplaadstandaard voor veel apparaten te maken. Daarmee zou de VS het voorbeeld van de Europese Unie volgen. De EU bereikte onlangs een akkoord een usb-c-verplichting vanaf eind 2024.

Volgens de Amerikaanse senatoren zorgen de verschillende oplaadstandaarden voor meer elektronisch afval en milieuschade. Bovendien kan het tot extra kosten bij consumenten leiden. 

Eerste iPhone met usb-c

De EU-maatregel zorgt ervoor dat Apple voor het eerst iPhones moet gaan uitrusten met usb-c-poorten. Apple gebruikt in iPhones, AirPods en enkele andere apparaten momenteel zijn eigen Lightning-aansluiting.

Apple verzetten zich jarenlang tegen het EU-voorstel. De Amerikaanse senatoren verwachten dat Apple ook in de VS weer dwars zal liggen. "Big Tech is allergisch voor regelgeving. De bedrijven probeerden ook de nieuwe EU-regels tegen te houden", aldus een woordvoerder van een van politici tegen The Verge.

De Lightning-poort van Apple is volgens de politici 'duur en frustrerend'. "We kunnen niet toestaan ​​dat de elektronica-industrie voorrang geeft aan gepatenteerde en onvermijdelijk verouderde oplaadtechnologie boven consumentenbescherming en milieugezondheid", schrijven ze in de brief aan minister van Handel Gina Raimondo. 

'iPhone 15 krijgt al usb-c'

Volgens geruchten zou Apple van plan zijn om al volgend jaar over te stappen op opladen via USB-C in de iPhone 15. Apple zou ook een nieuwe adapter ontwikkelen die toekomstige iPhones laat werken met accessoires die een Lightning-aansluiting hebben. Uiteindelijk zou Apple de iPhone helemaal poortloos willen maken.

Handige iPhone-tips: