Oekraïners maken zelf drones met batterijen uit e-sigaretten
DIY-drones

Oekraïners maken zelf drones met batterijen uit e-sigaretten

05-07-2022 12:36 Laatste update: 13:03

Het Oekraïense leger gebruikt drones in allerlei soorten en maten. Vrijwilligers maken ook zelf drones, die aan het front worden ingezet. De Oekraïners hebben sinds kort een nieuwe manier om ze nog goedkoper te bouwen: door de batterijen uit wegwerp e-sigaretten te gebruiken.

Een team bij een technische hogeschool in de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft al ruim vierduizend drones gemaakt of gerepareerd die naar de frontlinie zijn gestuurd. Het Oekraïense leger kan de drones goed gebruiken, doordat het importeren van de gadgets lastiger wordt. Sinds kort verzamelen de vrijwilligers van het 'Drone Lab' wegwerp e-sigaretten, waar ze de batterijen uithalen. De batterijen worden met wat aanpassingen gebruikt in zelfgebouwde drones.

De doe-het-zelf-drones worden ingezet om bijvoorbeeld medische hulppakketten of voedsel naar soldaten aan het front te vliegen. Tientallen vrijwilligers zijn betrokken bij het project, waarbij ze onder andere 3D-printers gebruiken.

Prijs batterijen enorm gestegen

Het team begon de batterijen uit de e-sigaretten te verzamelen omdat de prijs van lithium-batterijen in Oekraïne de laatste tijd is vervijfvoudigd, vertelt teamleader Maksym Sheremet in de Britse krant The Independent. De batterijen uit wegwerp e-sigaretten zijn gewoon opnieuw op te laden, zegt hij. "Ze zijn gemakkelijk te hergebruiken. En omdat we ze recyclen is het ook milieuvriendelijk."

In drie weken zijn er honderd drones gemaakt met behulp van de e-sigaretbatterijen en nog eens honderd zijn in de maak. "We hebben nog tweeduizend bestellingen uit staan", aldus Sheremet. "Het is heel gemakkelijk om dit spul te solderen, het is geen moeilijke klus." 

Het team maakt ook grotere drones die granaten of andere explosieven kunnen dragen. Die bewapende drones zouden al met succes zijn ingezet tegen het Russische leger. 

Drones als spion

Drones zijn een essentieel onderdeel in de oorlog in Oekraïne geworden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om te bepalen waar de artillerie van de vijand zich bevindt, waardoor munitie zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

Vrijdag lanceerde de Oekraïense regering een nieuwe inzamelingsactie voor drones met goede camera’s die voor 'tactische doeleinden' gebruikt worden. Maar de organisatie Ukraine24 zegt ook eenvoudigere drones te verwelkomen. "We hebben er duizenden nodig. Elke drone kan levens redden."

Oorlogsmisdaden filmen

De Nederlandse actiegroep Eyes on Ukraine heeft de afgelopen maanden zelf 430 drones afgeleverd in Oekraïne. Die drones zijn vooral bedoeld mogelijke oorlogsmisdaden mee te filmen.

Eyes on Ukraine leverde tot nu toe de goedkope DJI Mini 2-drones, maar de groep stapt over op de duurdere Autel EVO en DJI Mavic 3. Deze drones hebben betere camera's en kunnen op grotere hoogte vliegen. "Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor elektronische verstoring door de agressor."

Luister ook de Bright Podcast: