'Leger in diskrediet gebracht'

Megaboete voor Google in Rusland om 'verboden' YouTube-video's

18 juli 2022 om 14:50
Laatste update: 18 juli 2022 om 14:50

Een Russische rechtbank heeft Google vandaag een boete opgelegd van omgerekend 360 miljoen euro vanwege het online laten staan van YouTube-video's die volgens het Kremlin 'illegale informatie' bevatten.

Dat heeft de Russische telecomtoezichthouder Roskomnadzor maandag bekendgemaakt. Volgens de rechter heeft Google herhaaldelijk de Russische wet over het toegang geven tot 'verboden informatie' geschonden. Het ging onder andere om video's op YouTube over de oorlog in Oekraïne.

Volgens Roskomnadzor wordt het Russische leger in de YouTube-video's "in diskrediet gebracht". Ook staan op de videosite oproepen om deel te nemen aan in Rusland verboden protestacties.

Faillissement

De rechtbank stelde dat het boetebedrag zo'n 10 procent van de jaaromzet van Google in Rusland was, meldt het Russische persbureau Interfax. De Russische tak van Google vroeg onlangs faillissement aan, nadat er beslag was gelegd op de Russische bankrekeningen van het bedrijf.

YouTube niet geblokkeerd

In de weken na de Russische invasie in Oekraïne werden onder andere Facebook, Twitter en Instagram in Rusland geblokkeerd. Maar het Kremlin is niet van plan om ook YouTube te blokkeren. Ondanks meerdere dreigementen richting YouTube heeft de Russische overheid besloten de videodienst niet in de ban te doen. 

YouTube is in Rusland erg populair en heeft maandelijks zo'n 90 miljoen gebruikers. Een Russische minister zei onlangs dat de regering werkt aan een eigen 'concurrerend alternatief' voor YouTube.