Advertentie-inkomsten gezakt

Omzet Twitter valt tegen na roerig kwartaal met perikelen rond Musk

22 juli om 12:30
Laatste update: 22 juli om 12:49

Twitter draaide het afgelopen kwartaal 1,18 miljard dollar omzet, iets minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder en fors minder dan de 1,32 miljard dollar die werd verwacht. De tegenvaller komt door dalende advertentie-inkomsten en onzekerheid over het afblazen van de overname door Elon Musk.

Twitter heeft zijn kwartaalresultaten voor het openen van de beurs in New York bekendgemaakt. De toch al dalende beurskoers van Twitter neemt daarmee een nieuwe duik in de voorbeurshandel.

Het bestuur van Twitter wijt de dalende cijfers aan "tegenwind in de advertentie-industrie en onzekerheid rond de overname-in-afwachting door Elon Musk".

Wat betreft het aantal nieuwe gebruikers presteert Twitter wel naar verwachting. Er kwamen afgelopen kwartaal 8,8 miljoen nieuwe Twitter-gebruikers bij. Twitter heeft zichzelf ten doel gesteld om eind volgend jaar 315 miljoen dagelijks actieve gebruikers te hebben. Met de huidige prestaties heeft Twitter nog een lange weg te gaan: het totaal staat nu op 237,8 miljoen dagelijkse gebruikers.

Snapchat-moederbedrijf Snap meldde vannacht ook al tegenvallende cijfers als gevolg van dalende inkomsten uit advertenties. Op de beurs raakte het bedrijf daardoor in één klap 25 procent van zijn waarde kwijt.

Concurrenten voelen reclame-pijn ook

Zowel Twitter als Snap hebben last van de economische onzekerheid. Vaak zijn reclamebudgetten het eerste waar bedrijven op bezuinigen in financieel onzekere tijden.

Facebook-moederbedrijf Meta publiceert haar cijfers volgende week en ook daar wordt een daling verwacht vanwege tegenvallende advertentieverkopen.

Elon Musk wil onder overname uit

Twitter heeft het bijkomende probleem van de gestagneerde overname door miljardair Elon Musk. Hij deed eind april een bod van 44 miljard dollar op Twitter, 54,20 dollar per aandeel. Later pauzeerde hij zijn bod vanwege plotselinge zorgen over het aantal nepaccounts. Begin deze maand krabbelde hij helemaal terug.

Twitter wil Musk met een rechtsgang echter aan de deal houden. Die zaak dient op zijn vroegst echter pas in oktober. Het aandeel Twitter is nu al ruim 15 dollar minder waard dan de prijs die Musk en Twitter zijn overeengekomen, een daling van bijna 30 procent.