'iPhone 14 gaat even goed verkopen als de iPhone 13'
Ondanks hogere prijzen

'iPhone 14 gaat even goed verkopen als de iPhone 13'

12-08-2022 07:06 Laatste update: 17-08-2022 17:54

Apple verwacht dat de nieuwe iPhone 14-lijn even goed zal verkopen als de huidige iPhone 13-serie. Ondanks dat de wereldwijde vraag naar smartphones de komende tijd fors daalt, denkt Apple dat de iPhone-verkoop minstens stabiel zal blijven.

Apple heeft zijn leveranciers volgens bronnen van Bloomberg laten weten dat ze 90 miljoen exemplaren van de iPhone 14-modellen moeten produceren. Dat is vergelijkbaar met het aantal iPhone 13's dat Apple vorig jaar rond deze tijd bestelde. Apple verwacht in heel 2022 nog altijd zo’n 220 miljoen iPhones te verschepen, ongeveer gelijk aan vorig jaar.

De situatie is vergeleken met vorig jaar wel veranderd: steeds minder consumenten kopen smartphones, doordat ze de aanschaf uitstellen vanwege de inflatie en de sombere economische vooruitzichten. De wereldwijde markt voor smartphones daalde in het afgelopen kwartaal met 9 procent. Ook doen consumenten steeds langer met hun telefoons.

Apple verwacht echter volgens Bloomberg dat de verkoop van iPhone stabiel blijft in deze krimpende markt. Waar fabrikanten van Android-telefoons het moeilijk hebben, zouden Apple-gebruikers nog altijd bereid zijn geld uit te geven aan high-end smartphones. Ook de belangrijke Apple-leverancier Foxconn hintte eerder deze week al op een stabiele iPhone-verkoop in zijn prognoses.

Mogelijke gevolgen conflict China-Taiwan

Geopolitieke spanningen zouden de plannen van Apple in de war kunnen gooien. Apple is bij de productie van zijn producten sterk afhankelijk van China, wat heeft geleid tot zorgen over de mogelijke impact van het oplopende conflict tussen China en Taiwan. Veel iPhones worden in China in elkaar gezet, maar bevatten chips van Taiwanese fabrikanten. 

iPhone 14 in vier versies

Apple wil dit najaar vier nieuwe iPhone-modellen uitbrengen, waarbij het Mini-model plaatsmaakt voor een nieuw Max-model. De iPhone 14 Pro-modellen krijgen naar verwachting verbeterde camera’s, dunnere randen en de snellere A16-chip. Ook krijgen ze een pilvormige uitsparing bovenin het scherm voor de FaceID-camera en een gaatje voor de selfiecamera. De prijzen van de iPhone 14 Pro's zouden 15 procent hoger worden dan die van de voorgangers.

Meestal kondigt de Apple de nieuwe iPhones medio september aan, waarna ze later in de maand verkrijgbaar zijn.

Luister ook:

Kijk ook: