Musk: Tesla-robot kan ook voor ouderen gaan zorgen
Robots in ouderenzorg

Musk: Tesla-robot kan ook voor ouderen gaan zorgen

15-08-2022 13:29 Laatste update: 14:34

Tesla-ceo Elon Musk verwacht dat de mensachtige robot waar het bedrijf aan werkt ook gebruikt kan worden voor de zorg aan ouderen. "Over een paar jaar geef je je ouders een robot als verjaardagscadeau."

Musk schrijft over de aanstaande humanoid, Tesla Optimus, in een publicatie van de Chinese cybertoezichthouder CAC. Die instantie oefent grote macht uit op het internet en de techbedrijven in het land. De banden van Tesla met de Chinese regering zijn kennelijk zo goed dat Musk een column mocht schrijven voor het tijdschrift van de CAC.

Musk wijdt een passage aan de tweebenige humanoid, waarvan hij vorig jaar een conceptversie presenteerde. De Tesla-robot wordt 1,73 meter lang en kan voorwerpen tot 20 kilogram dragen. De robot heeft een scherm op zijn gezicht, waarmee hij met mensen kan communiceren. "Als we willen dat een robot zich aanpast aan zijn omgeving en kan doen wat mensen doen, moet hij ongeveer dezelfde grootte, vorm en capaciteiten hebben als een mens", aldus Musk.

Miljoenen huishoudens dienen

De robots zijn volgens de Tesla-ceo in eerste instantie bedoeld om 'mensen repetitieve, saaie en gevaarlijke taken uit handen te nemen'. "Maar de visie is dat ze miljoenen huishoudens kunnen dienen, bijvoorbeeld met koken, grasmaaien en ouderenzorg", schrijft Musk. "Om dit doel te bereiken, moeten robots evolueren om slim genoeg te zijn en moeten we de robots massaal kunnen produceren."

Volgens Musk wil Tesla eerst 'het probleem van zelfrijdende auto's oplossen', waarna het zijn technologie voor kunstmatige intelligentie uitbreidt naar humanoids. "De robots krijgen een veel bredere toepassing dan auto's. We zijn van plan om dit jaar het eerste prototype te lanceren."

Goedkoper dan auto

Volgens Musk zal het nut van de robots elk jaar toenemen naarmate de productie toeneemt en de kosten dalen. "In de toekomst kan een thuisrobot goedkoper zijn dan een auto. Misschien kunnen mensen over minder dan tien jaar een robot voor hun ouders kopen als verjaardagscadeau."

Uiteindelijk moeten de robots er volgens hem aan bijdragen dat 'iedereen een leven in overvloed kan leiden'.

Tesla-event eind september

Tesla toont waarschijnlijk op 30 september een werkende versie van zijn de mensachtige robot tijdens zijn jaarlijkse event over kunstmatige intelligentie. 

De grote Chinese techfabrikant Xiaomi onthulde vorige week ook een prototype van een humanoid, die lijkt op het Tesla-concept. De Xiaomi-robot herkent mensen, gebaren en uitdrukkingen. De zogeheten CyberOne kan ook op basis van stemmen volgens het bedrijf '45 verschillende emoties detecteren'.

Kijk ook: