Spelcomputers

Microsoft geeft toe: PlayStation 4 twee keer zoveel verkocht als Xbox One

microsoft xbox one series x s sony playstation 4 5 ps4 ps5 console wars
15 augustus 2022 om 16:17
Laatste update: 15 augustus 2022 om 17:29

Microsofts spelcomputer Xbox One is minder dan de helft keer zo vaak verkocht als de PlayStation 4 van Sony. Microsoft hield de Xbox-verkoopcijfers jarenlang geheim, maar nu zijn ze toch naar buiten gekomen.

Microsoft licht de verkoopcijfers van de Xbox One toe in een Braziliaans rechtbankdocument, ontdekte Game Luster. "Sony is Microsoft voorbijgestreefd wat betreft verkopen van spelcomputers, waarbij het meer dan twee keer zoveel heeft verkocht dan de Xbox in de vorige generatie", schrijft Microsoft.

De verkoopaantallen van de Xbox worden door Microsoft sinds 2016 niet meer openbaar gemeld. Het bedrijf praat liever over de succesvol groeiende onlinediensten als Xbox Live Gold en Game Pass.

Sony meldde in maart voor het laatst zijn officiële verkoopcijfers van de PlayStation 4. De PS4 is 117,2 miljoen keer verkocht, waardoor de Xbox One hooguit zo'n 58 miljoen keer verkocht kan zijn.

Nintendo Switch momenteel aan kop

De PS4 en Xbox One kwamen allebei in november 2013 op de markt. Nintendo bood met zijn Wii U uit 2012 weinig tegenstand, maar heeft inmiddels teruggeslagen met de Switch. Die spelcomputer van Nintendo is inmiddels ruim 111 miljoen keer verkocht en is goed op weg om de PS4 in te halen.

De best verkochte spelcomputer ooit is nu nog de PlayStation 2, met ruim 155 miljoen verkochte exemplaren, gevolgd door de Nintendo DS en de Game Boy.

Verkoopcijfers Xbox recent verbeterd

Microsoft stelt in de rechtbankdocumenten ook dat het Sony deze generatie niet rechtstreeks wil beconcurreren op het vlak van spelcomputers. "PlayStation zal een sterke marktpositie behouden", denkt Microsoft. De Xbox-maker blijft zich richten op cloud gaming, met als nieuwste wapenfeit de overname van ontwikkelaar Activision Blizzard die nog door toezichthouders goedgekeurd moet worden.

Onlangs bleek dat Sony per 31 juli 21,7 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 heeft verscheept. De analisten van VGChartz schatten de verkopen van de Xbox Series X/S, de huidige generatie, op ruim 16 miljoen.

De Xbox-verkopen zouden eerder dit jaar echter zijn versneld ten opzichte van de PS5, meldde Microsoft-communicatietopman Frank Shaw in april. Vooral in Engelstalige landen doet Xbox het goed; in de VS worden de huidige Xbox en PlayStation ongeveer evenveel verkocht. Verder profiteert Microsoft van de chiptekorten, waardoor zeker de PS5 al sinds de introductie eind 2020 praktisch constant is uitverkocht.

Nooit meer kopen: Games streamen voor 15 euro per maand, werkt dat?