© Xiaomi

Xiaomi in zwaar weer: verkoop smartphones valt tegen

Xiaomi wil zijn productaanbod uitbrengen met allerlei robots.

Veel minder telefoons verkocht

Xiaomi in zwaar weer: verkoop smartphones valt tegen

19-08-2022 11:39 Laatste update: 15:54

De Chinese fabrikant Xiaomi heeft steeds meer last van de afnemende vraag naar smartphones. De omzet en winst van de techreus daalden afgelopen kwartaal harder dan verwacht.

Mede door de inflatie, de oorlog in Oekraïne en de vrees voor een recessie verkocht Xiaomi de afgelopen maanden veel minder smartphones. Daardoor daalde de omzet met 20 procent en kelderde de winst met 83 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat kwam volgens Xiaomi ook deels door zijn investeringen in nieuwe auto-technologie.

Nummer 3 smartphonemerk

Xiaomi is de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, na Samsung en Apple, met een marktaandeel van zo'n 14 procent. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat Xiaomi afgelopen kwartaal meer marktaandeel kwijtraakte dan de andere grote merken. In China verkocht Xiaomi 22 procent minder smartphones. In het thuisland heeft het bedrijf steeds meer concurrentie van merken als Honor en Vivo

Ook heeft Xiaomi net als andere Chinese telefoonmerken last van een recente maatregel van India, dat Chinese fabrikanten verbiedt om in het land apparaten goedkoper dan 150 dollar te verkopen. Ook grote kortingsacties droegen bij aan de winstdaling. In het eerste kwartaal boekte Xiaomi al zijn eerste omzetdaling sinds de beursgang in 2018.

Elektrische auto's en robots

Om minder afhankelijk te zijn van smartphones, die goed zijn voor zo'n 60 procent van de totale omzet, probeert Xiaomi de verkoop van andere slimme gadgets te stimuleren, zoals airco's en deurbellen. Ook heeft het concern grote plannen rond eigen elektrische auto's en robots. Zo onthulde Xiaomi-ceo Lei Jun afgelopen week tijdens een event nog een mensachtige robot, die in de toekomst mensen moet gaan assisteren.

Xiaomi investeert de komende jaren 10 miljard dollar in de ontwikkeling van een elektrische, zelfrijdende auto. Volgens Bloomberg hebben de Chinese autoriteiten echter nog geen toestemming voor die plannen gegeven. Desondanks zei Lei vorige week nog te verwachten dat Xiaomi in 2024 zijn eerste 'slimme auto' op de markt zal brengen. 

Kijk ook: