Nieuw beleid Instagram

Instagram wil jonge gebruikers minder gevoelige beelden tonen

26 augustus 2022 om 11:29
Laatste update: 26 augustus 2022 om 14:08

Instagram gaat bij nieuwe gebruikers die jonger dan 16 jaar zijn standaard de optie aanzetten waardoor ze minder 'gevoelige' beelden in de app te zien krijgen.

Instagram biedt sinds vorig jaar een optie waarmee gebruikers kunnen bepalen hoeveel 'gevoelige content' ze op de app willen zien. Bij nieuwe gebruikers jonger dan 16 jaar gaat Instagram die instelling voortaan standaard op 'minder gevoelige content' zetten. 

Ook krijgen alle gebruikers onder de 16 jaar de komende weken een popup-scherm van Instagram waarin hen wordt gevraagd de instelling aan te passen. Het beleid wordt met een nieuwe update de komende weken uitgerold, meldt Instagram-moederbedrijf Meta.

Geweld en suggestieve foto's

Als 'gevoelig' beschouwt Instagram onder andere beelden van geweld, zoals vechtende mensen, berichten 'die seksueel expliciet of suggestief kunnen zijn', zoals foto's van doorschijnende kleding. Ook berichten over bepaalde producten, zoals tabak en e-sigaretten, en promoties voor cosmetische ingrepen vallen in deze categorie.

Drie opties

De beperking van gevoelige beelden werkt voortaan in de zoekfunctie, de onderdelen Verkennen en Reels, de hashtag-pagina's, de aanbevelingen in de feed en de functie met voorgestelde accounts.

De instelling voor gevoelige content heeft drie opties: Meer, Standaard en Minder. In de standaardmodus krijgen gebruikers volgens Instagram 'bepaalde gevoelige inhoud en accounts' nog wel te zien. De optie 'Meer' is voor gebruikers onder de 18 jaar al langer niet beschikbaar.  

Serie maatregelen

Instagram deed de afgelopen jaren meerdere aanpassingen om de app kindvriendelijker te maken. Zo worden accounts van gebruikers onder de 16 jaar standaard afgeschermd. Ook is het voor volwassenen lastiger gemaakt om chatberichten te sturen aan minderjarige gebruikers.

Luister ook: