iPhone 14

iPhone 14 makkelijker te repareren: 'Grootste herontwerp in jaren'

© iFixit

iphone 14 binnenkant repareren reparatie scherm achterkant
20 september 2022 om 06:13
Laatste update: 21 september 2022 om 09:30

De iPhone 14 blijkt aan de binnenkant helemaal opnieuw ontworpen te zijn. Daardoor is het toestel veel makkelijker te repareren, zeggen reparatie-experts. Na het verwijderen van de achterkant kunnen reparateurs direct bij allerlei onderdelen.

Apple heeft bij de iPhone 14 aan de binnenkant het 'grootste herontwerp sinds de iPhone X' uit 2017 doorgevoerd, zegt reparatiebedrijf iFixit, dat het toestel helemaal uit elkaar heeft gehaald. De componenten van de iPhone 14 zijn nu als een soort sandwich ingedeeld. Daardoor zijn veel onderdelen voortaan zowel vanaf de voorkant als de achterkant bereikbaar.  

Reparateurs moesten de afgelopen jaren het scherm eerst verwijderen om bijvoorbeeld bij het moederbord of de accu te kunnen. De glazen achterkant was altijd erg lastig te verwijderen, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Volgens iFixit heeft Apple bij de iPhone 14 zijn best gedaan om het toestel makkelijker repareerbaar te maken. Het bedrijf geeft de nieuwe iPhone een score van 7 uit 10 voor de repareerbaarheid, de hoogste score voor een iPhone sinds de iPhone 7 uit 2016.

Verplicht activeren via software

Het reparatiebedrijf heeft nog wel kritiek. Zo is bij het vervangen van de nieuwe achterkant een software-calibratie vereist. Als dat niet wordt gedaan, kan er een melding op de iPhone verschijnen dat er geen officieel onderdeel wordt gebruikt. "Je zou echt geen toestemming van Apple nodig moeten hebben om een glasplaat te installeren", aldus iFixit.

Ook het vervangen van bepaalde andere onderdelen wordt softwarematig gecontroleer, waarmee Apple wil afdwingen dat alleen officiële onderdelen worden gebruikt. "De inzet van software om het gebruik van aftermarket-onderdelen te voorkomen, krijgt van ons een dikke duim omlaag. Dat is frustrerend en uiteindelijk zinloos", aldus iFixit.

Zelf repareren

Sinds kort biedt Apple in de VS weer de mogelijkheid voor consumenten en externe reparateurs om de nieuwste iPhones zelf te repareren. Klanten kunnen bij Apple onderdelen en benodigde apparatuur bestellen voor het zelf repareren van recente iPhones.

Apple kreeg de afgelopen jaren kritiek omdat het steeds moeilijker werd voor consumenten en externe reparatiewinkels om iPhones en andere Apple-apparaten te repareren. Officiële onderdelen waren niet zomaar voor iedereen beschikbaar: alleen voor gecertificeerde reparatiewinkels. Gebruikers kregen ondertussen foutmeldingen als zij hun accu vervingen door een niet-origineel exemplaar en Apple weigerde zo'n accu in eerste instantie weer te vervangen. Het zelf repareren van een toestel is overigens niet veel goedkoper.