Starlink

Musk: satellietinternet Starlink wordt geactiveerd in Iran

24 september 2022 om 11:14
Laatste update: 24 september 2022 om 14:58

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk zet zijn satellietinternet Starlink in Iran aan. Ondanks de Amerikaanse sancties tegen het land worden internetdiensten aan Iraniërs nu toegestaan. Dat gebeurt te midden van protesten in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

"We activeren Starlink", schrijft Elon Musk op Twitter in een reactie op een bericht van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over maatregelen die de VS nemen om de 'internetvrijheid en de vrije stroom van informatie' naar Iraniërs te bevorderen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën kwam vrijdag met nieuwe richtlijnen voor het uitbreiden van internetdiensten aan Iraniërs. Ieder bedrijf dat voldoet aan de criteria van de nieuwe licentie mag internetactiviteiten in Iran voortzetten 'zonder aanvullende toestemmingen te hoeven vragen', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Musk zei eerder deze week al dat SpaceX zijn satellietinternetdienst in Iran wilde aanbieden en daarvoor waar nodig een vrijstelling van de Amerikaanse sancties wilde aanvragen. De miljardair reageerde daarmee op een tweet van de in Iran geboren wetenschapsjournalist Erfan Kasraie, die stelde dat Starlink in Iran een 'game changer voor de toekomst' van het land zou kunnen zijn. 

Doden bij protesten

In Iran zijn bij protesten tegen de dood van Amini zeker 35 mensen omgekomen. Amini stierf onlangs nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. De Iraans-Koerdische vrouw zou haar hoofd niet goed hebben bedekt.

Iran staat onder een verscherpt Amerikaans sanctieregime sinds Donald Trump uit een eerdere overeenkomst over nucleaire activiteiten stapte. President Joe Biden onderhandelt momenteel over het weer in ere herstellen van de overeenkomst. 

Drones en cyberaanval

Deze maand werden aan Iran nieuwe sancties opgelegd nadat een in Teheran gevestigd bedrijf drones naar Rusland had helpen verschepen. Ook waren de nieuwe sancties een reactie op een cyberaanval op Albanië die door het Iraanse ministerie van Inlichtingen zou zijn uitgevoerd.

Starlink al in ruim 40 landen

SpaceX heeft al zo'n drieduizend satellieten voor Starlink gelanceerd. Het satellietinternet is in meer dan 40 landen beschikbaar, waaronder sinds vorig jaar in Nederland. Gebruikers moeten behalve voor een maandabonnement ook een speciale schotelantenne aanschaffen.

Het bedrijf heeft plannen om de komende jaren nog duizenden Starlink-satellieten te lanceren. Sinds deze week is het satellietinternet ook te gebruiken op Antarctica, waarmee de dienst op alle continenten beschikbaar is.

Belangrijke rol in Oekraïne

Starlink speelde ook een belangrijke rol bij het bieden van internettoegang aan Oekraïense overheden en het Oekraïense leger na de invasie door Rusland. Oekraïne kreeg enkele duizenden Starlink-ontvangers geleverd, nadat de Oekraïense vicepremier een dringende oproep had gedaan aan Musk.

Het Russische leger probeerde na de invasie de telecomnetwerken in het land te vernietigen. Zo werd onder andere het satellietnetwerk van Viasat in Oekraïne platgelegd door de Russen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat hij Elon Musk 'erg dankbaar' was.