Netflix: vanaf begin 2023 extra betalen bij delen van je account
Toeslag bij delen login

Netflix: vanaf begin 2023 extra betalen bij delen van je account

19-10-2022 11:24 Laatste update: 16:09

Netflix gaat abonnees die hun login delen met anderen buiten hun huishouden vanaf begin volgend jaar maandelijks een extra bedrag in rekening brengen. Zo wil de streamingdienst het massale delen van wachtwoorden indammen.

De toeslag voor het delen van accounts heeft Netflix de afgelopen maanden al getest in vijf Latijns-Amerikaanse landen. Vanaf begin 2023 wordt het wereldwijd ingevoerd. Dat heeft Netflix gezegd bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers, waarbij het een groei van 2,4 miljoen abonnees meldde.  

Abonnees moeten enkele euro’s per maand extra betalen als anderen hun login gebruiken om buiten hun huishouden te streamen. Tijdens de proef in de Latijns-Amerikaanse landen kostte dat 3 dollar extra per maand. De prijzen en details over de toeslag in andere landen, zijn nog niet bekend.

Op andere locatie dan thuis

Tijdens de test in Latijns-Amerika moesten abonnees die langer dan twee weken de Netflix-app buiten hun thuislocatie gebruikten de toeslag betalen. Het ging om het gebruik van de Netflix-app voor tv's of apparaten die zijn aangesloten op een tv, zoals een spelcomputer of Apple TV.

Gebruikers kunnen één locatie als hun thuisadres aanwijzen. Tijdens het reizen kunnen ze Netflix onbeperkt gebruiken op apparaten als smartphones, tablets en laptops. Gebruikers konden bij de proef in Latijns-Amerika ook extra huizen toevoegen aan hun abonnement, voor 3 dollar per huis, maar Netflix heeft laten weten dat deze functie wordt stopgezet.

Netflix zegt onder andere IP-adressen, apparaat-ID's en accountactiviteit van apparaten te gebruiken om vast te stellen of logins worden gedeeld met mensen buiten het huishouden. Bij het basic-abonnement mogen gebruikers maar op één apparaat tegelijk streamen. Bij het standaard-abonnement mag dat op twee apparaten en bij het premium-abonnement op vier.

'Meelifters' overzetten naar nieuwe accounts

Netflix kwam dinsdag ook al met een nieuwe functie die het makkelijker maakt om gebruikers die 'meeliften' met accounts van anderen een eigen abonnement te laten nemen. Met de optie Profile Transfer kunnen gebruikers hun profiel met al hun aanbevelingen, kijkgeschiedenis, opgeslagen titels, games en instellingen verplaatsen naar een nieuw Netflix-account. Ook deze functie past in het beleid van de streamingdienst om het delen van wachtwoorden te ontmoedigen.

Veel Netflix-gebruikers delen hun accounts met vrienden en familieleden. Zo'n 34 procent van alle Nederlandse abonnees van streamingdiensten kijkt mee op het account van een ander, bleek dit jaar uit een onderzoek. Ook deelt 28 procent hun inloggegevens met iemand anders.

Goedkoper abonnement

Netflix hoopt ook met een goedkoper abonnement meer abonnees te trekken of vast te houden. Op 10 november start de videodienst in de eerste twaalf landen met het goedkopere abonnement waarbij films en series worden onderbroken door reclames. Concurrent Disney+ volgt in december met zijn nieuwe aanbod met reclames.

Wanneer deze 'budget-abonnementen' in Nederland beschikbaar komen, is nog niet bekend. Uit een recent onderzoek bleek dat bijna de helft van de huidige abonnees van Netflix en Disney+ overweegt over te stappen op zo'n goedkoper abonnement met reclames.

Luister ook de Bright Podcast:

Kijk ook: