Cv-ketel op waterstof komt eraan: groen licht voor proefproject
Aanvoer via gasleiding

Cv-ketel op waterstof komt eraan: groen licht voor proefproject

01-11-2022 13:29 Laatste update: 21:23

Een proefproject van netbeheerder Liander waarbij cv-ketels op waterstof gaan werken, kan doorgaan. Het is het eerste project in Nederland waarbij waterstof via gasleidingen naar een aangepaste combiketel in huizen wordt getransporteerd.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft toestemming gegeven voor het project in Lochem, het eerste in Nederland. De ACM vindt het belangrijk dat bedrijven ervaring kunnen opdoen met waterstof. "Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen. De ACM staat open voor meer proefprojecten met waterstof", zegt ACM-bestuurder Manon Leijten.

Staatstoezicht op de Mijnen gaat de veiligheid bij het transport van het waterstof controleren. Ook zijn er nieuwe richtsnoeren voor waterstofveiligheid opgesteld.

Alternatief voor warmtepomp

Bij het project in Lochem krijgen tien woningen een combiketel die op waterstof werkt in plaats van gas. Het gaat om monumentale huizen waar een warmtepomp of stadsverwarming geen optie is. De gasleidingen naar de huizen worden voortaan gebruikt voor de aanvoer van waterstof. Veel gasleidingen in Nederland zijn al geschikt voor het vervoer van waterstof. 

Bij het project betalen huishoudens net zoveel voor de geleverde waterstof als ze nu voor aardgas betalen. Ook is er geregeld dat de netbeheerder de situatie van voor het proefproject kosteloos moet herstellen als de levering van waterstof niet langer gegarandeerd kan worden.

Meer proefprojecten

Er staan ook experimenten gepland in het Groningse Wagenborgen, het Zuid-Hollandse Stad aan 't Haringvliet en het Drentse Hoogeveen. Net als bij gas wordt ook aan waterstof een geurstof toegevoegd zodat bewoners een lek kunnen ruiken.

Rechten van consumenten

Omdat wetgeving rond waterstofprojecten nog ontbreekt, heeft de ACM tijdelijke regels opgesteld waarin de rechten van consumenten worden gewaarborgd. Zo moeten huishoudens zelf kunnen bepalen of ze meedoen aan een proefproject en moet er voor consumenten geen verschil zijn tussen verwarmen op gas en waterstof. Ook moet er altijd voldoende waterstof zijn en moeten de kosten duidelijk zijn voor consumenten. 

Groene waterstof

Waterstof is ‘groen’ te produceren door elektrolyse als de daarvoor benodigde stroom wordt opgewekt met windturbines of zonnepanelen. 

Waterstof wordt gezien als een alternatief voor fossiele brandstoffen in onder andere de bouw en de transportsector. Zo rijden er al vrachtwagens en treinen op waterstof. Ook wordt er gewerkt aan waterstofvliegtuigen.

Luister ook: