Games

Virtualreality-bril PlayStation VR2 in februari te koop

© Sony

sony playstation vr2 psvr2 virtual reality bril 600 euro
2 november 2022 om 14:15
Laatste update: 2 november 2022 om 17:18

Sony heeft de prijs en verschijndatum van zijn tweede VR-bril voor de PlayStation bekendgemaakt. De PS VR2 is vanaf 22 februari 2023 beschikbaar en kost 600 euro.

De PS VR2 is daarmee duurder dan zelfs de duurste versie van de PlayStation 5, die sinds een prijsverhoging in de zomer 449,99 of 549,99 euro kost. De PS VR2 is vanaf 15 november vooruit te bestellen, meldt Sony.

Dat kan in een beperkt aantal landen, waaronder Nederland, en alleen bij PlayStation zelf. Vermoedelijk wil Sony daarmee de leveringsproblemen zoals bij de PS5 voorkomen: die spelcomputer is nog altijd moeilijk te krijgen.

Nederlandse game 

Er komen volgend jaar zeker elf games uit voor de PS VR 2. Eerder was al een game in de Horizon-reeks voor PS VR 2 aangekondigd, gemaakt door het Nederlandse bedrijf Guerrilla Games. Ook waren Resident Evil Village, The Walking Dead: Saints & Sinners en Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge al onthuld voor PS VR2.

Elf nieuwe VR-games

Nu komen daar nog eens elf titels bij: The Dark Pictures: Switchback, een achtbaan-shooter van Supermassive Games bekend van de recente hit The Quarry. De Zuid-Koreaanse studio Smilegate komt met de militaire schietgame Crossfire: Sierra Squad. In The Light Brigade van Funktronic Labs schieten spelers zich door vreemde dromen.

In Cities VR bouwen spelers een volledige stad, waar zij met de VR-bril middenin kunnen gaan staan. Cosmonious High van Owlchemy Labs neemt spelers mee in een kleurrijke, buitenaardse wereld. Hello Neighbor: Search and Rescue van tinyBuild Games is een soort grote virtuele escaperoom, waarbij spelers aan hun moordlustige buurman moeten ontsnappen.

Jurassic World Aftermath Collection plaatst spelers virtueel in het bekende dinopark. Pistol Whip VR is een bijzonder, ritmische schietgame. Zenith: The Last City is al langer beschikbaar op andere VR-platforms – spelers gaan elkaar in een kleurrijke, futuristische MMORPG-wereld te lijf met allerlei wapens.

After The Fall is een VR-game van het Nederlandse Vertoog Games. Een post-apocalyptische schietgame waar spelers in een kamp vol overlevenden allerlei mutanten van zich af moeten schieten. After The Fall verscheen eind 2021 al, maar is voor PS VR2 uitgebreid met nieuwe levels. Als laatste de game Tentacular, waarin spelers een enorme octopus besturen die een eiland in de zee helpt of terroriseert.

4K-oledschermpjes en nieuwe controllers

Sony heeft de afgelopen maanden de technische details rond de bril al onthuld. De bril moet met een snoer worden aangesloten op een PlayStation 5. Gamers zien dan VR-games via twee oled-schermpjes, met per oog een resolutie van 2000x2040 pixels: iets hoger dan bijvoorbeeld de resolutie van de onlangs onthulde Meta Quest Pro.

De beelden van de PS VR2 worden ververst met 90Hz of 120Hz, wat zorgt voor natuurlijkere bewegingen. Ook wordt de PS VR2 geleverd met vernieuwde controllers, die net als de DualSense-controller van de PS5 nauwkeurigere trillingen doorgeven, en voorzien zijn van schouderknoppen met haptische feedback.

De PS VR2 is straks ook beschikbaar als bundel met de game Horizon Call of the Mountain, voor 649 euro. Een speciaal laadstation voor de controllers kost 49,99 euro. 

Zo werd de grootste Nederlandse game ooit gemaakt: