Tweede Kamer: voorkom dat data TikTok-gebruikers naar China gaan
Privacy op sociale media

Tweede Kamer: voorkom dat data TikTok-gebruikers naar China gaan

03-11-2022 19:51 Laatste update: 19:51

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet moet voorkomen dat privégegevens van Nederlandse gebruikers van TikTok bij de Chinese overheid kunnen belanden. Door TikToks nieuwe privacybeleid kunnen Chinese medewerkers binnenkort bij data van Europese gebruikers.

Het nieuwe beleid van TikTok gaat op 2 december in. Chinese TikTok-medewerkers kunnen dan toegang krijgen tot de data van Europese gebruikers. Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, DENK, ChristenUnie, PVV, Volt, CDA, SP en VVD hebben over TikToks nieuwe privacybeleid vragen ingediend bij de minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). 

De partijen vinden dat het kabinet actie moet ondernemen en ook bij de Europese Commissie erop moet aandringen in te grijpen. TikTok heeft het Chinese ByteDance als moederbedrijf. De Kamerleden zijn bang dat sommige Chinese medewerkers banden hebben met de Chinese regering. 

Psychologische profielen

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz vreest dat de Chinese overheid de data bijvoorbeeld kan gebruiken om psychologische profielen te maken van gebruikers. "Miljoenen Nederlanders gebruiken TikTok, onder andere veel kinderen. China maakt psychologische profielen over welke berichten mensen opwinden, blij maakt of juist boos", zegt Dekker-Abdulaziz.

Data die worden doorgestuurd gaan onder meer over het kijkgedrag van gebruikers en de werking van het algoritme van de app. Dat systeem analyseert de gebruiker bij elke stap om te zorgen voor een steeds persoonlijker aanbod van filmpjes. 

TikTok stelde vandaag in een reactie dat het aantal medewerkers dat bij persoonsgegevens kan door het nieuwe beleid juist wordt verkleind. Ook is er volgens TikTok voor gezorgd dat informatie van Europese gebruikers zo veel mogelijk binnen het continent blijft.

TikTok al langer onder vuur

De nieuwe voorwaarden komen na jaren van geruchten dat TikTok data zou doorsturen. TikTok ontkende dat in eerste instantie, maar gaf deze zomer al toe dat Chinese medewerkers toegang hebben tot data van in ieder geval Amerikaanse gebruikers.

Of de Chinese overheid ook toegang heeft tot die data, wilde een topvrouw in de VS tegenover Amerikaanse senatoren niet zeggen.

Onderzoek privacywaakhond

De Europese Unie heeft geen overeenkomst over de uitwisseling van persoonsgegevens met China. Het land staat niet op de lijst met landen die volgens de EU hun data-bescherming op orde hebben.  

De Ierse privacywaakhond DPC startte vorig jaar al een onderzoek naar TikTok. De instantie bekijkt of de gegevens van gebruikers wel op een juiste manier worden verwerkt volgens de EU-privacywet AVG. Ierland leidt het onderzoek omdat het Europese datacenter van TikTok in Ierland staat.

TikTok heeft meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd en in Nederland zeker 3 miljoen.

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s