tesla semi elektrische vrachtwagen truck cybertruck
Elektrische truck

Tesla heeft de elektrische vrachtwagen Semi eindelijk af

2 december om 06:42
Laatste update: 2 december om 07:41

Tesla is na jaren vertraging begonnen met de levering van zijn elektrische vrachtwagen Semi. Het bedrijf leverde vannacht het eerste exemplaar van de Semi af.

De eerste Tesla Semi-vrachtwagen werd tijdens een event bij de Tesla-batterijfabriek in Reno in de Amerikaanse staat Nevada onthuld. Het eerste exemplaar ging naar PepsiCo, dat in 2017 al honderd van de trucks had besteld.

Tesla-ceo Elon Musk gaf een presentatie over de elektrische truck. Hij maakte vorige maand al bekend dat de productie van de Semi was begonnen. Musk zei onlangs ook dat Tesla van plan is om in 2025 vijftigduizend Semi's voor de Noord-Amerikaanse markt te produceren.

De introductie van de elektrische truck volgt op het moment dat de Amerikaanse regering  een belastingvoordeel van 40.000 dollar wil aanbieden voor schone bedrijfsvoertuigen.

800 km actieradius

Tesla onthulde de Semi vijf jaar geleden al. De prijs zou rond 200.000 dollar liggen, maar tijdens het event sprak het bedrijf met geen woord over de huidige prijs.

De Tesla Semi heeft een actieradius van ruim 800 kilometer op een volle accu.  

Concurrentie

Tesla-voorzitter Robyn Denholm zei onlangs dat de fabrikant dit jaar misschien honderd Semi's zal produceren. Voor het opladen van de trucks heeft het bedrijf de 'Tesla Megacharger' ontwikkeld, die de accu's met 1 megawatt opladen.  

Er zijn meerdere concurrenten die al langer elektrische vrachtwagens verkopen, waaronder Volvo, MAN, DAF en Daimler. Ook nieuwkomer Volta komt met elektrische trucks.

Pick-up truck volgt eind 2023

Tot nu toe bracht Tesla vier personenauto's uit: de Model S, Model 3, Model X en Model Y. Op zijn vroegst eind volgend jaar komt daar de elektrische pick-up truck Cybertruck bij, die het bedrijf al in 2019 onthulde. 

Tesla's hoofd design Franz von Holzhausen zei deze week in een interview dat de definitieve versie van de Cybertruck erg weinig zal afwijken van het model dat ruim drie jaar geleden werd gepresenteerd. De Cybertrucks kunnen ook opladen met de nieuwe Megachargers.

Review: Tesla Model Y

Luister ook: