Bright 25 van 2022: de snelle uitrol van glasvezel
Bright 25 van 2022

Bright 25 van 2022: de snelle uitrol van glasvezel

21-12-2022 19:29 Laatste update: 19:29

Met onze jaarlijst Bright 25 blikken we terug op de tech-trends van 2022. Op nummer 19: glasvezel. De uitrol van glasvezel ging dit jaar in Nederland met een recordtempo. Ook kan de concurrentie bij internet via glasvezel nu echt op gang komen.

Er zijn in 2022 meer dan 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd in Nederland. Branchevereniging NLconnect noemt het een 'recordjaar'. In totaal zijn er nu ruim 5 miljoen glasvezelaansluitingen, waarvan er zo'n 2,5 miljoen ook echt in gebruik zijn.  

Inmiddels is op 97 procent van de woonadressen een internetabonnement met gigabitsnelheid beschikbaar. Nederland is hiermee koploper in de Europese Unie.

Meer concurrentie, lagere prijzen?

Sinds dit jaar kan ook de concurrentie tussen providers via glasvezel gaan toenemen. KPN verlaagde namelijk zijn tarieven voor andere partijen die via zijn glasvezelnetwerk internet willen aanbieden. KPN en Glaspoort, de samenwerking van KPN en pensioeninvesteerder APG, bezitten de meeste van de glasvezelverbindingen in ons land, maar door de vastgestelde prijzen kunnen ook providers zonder eigen netwerk over die verbindingen hun internetdiensten aanbieden.

Dat kan Nederlandse consumenten volgens de toezichthouder ACM in de toekomst flink wat geld gaan besparen. Ook kan het bijdragen aan hogere gemiddelde datasnelheden.

Kabinet: iedereen snel internet

Ook internet via de kabel is sneller geworden. Ziggo rondde begin deze maand de uitrol van gigabit-internet voor alle klanten af: 7,4 miljoen adressen hebben nu toegang tot die hoge internetsnelheid.

Alleen in de buitengebieden is er nog geen snel internet, maar het kabinet kwam met een plan om ook die naar schatting 19 duizend adressen de komende jaren aan te sluiten op gigabit-internet. 

Kijk ook:

Luister onze podcast: