'EU moet Twitter onder strenger toezicht plaatsen na misstappen'
Twitter onder Musk

'EU moet Twitter onder strenger toezicht plaatsen na misstappen'

22-12-2022 15:45 Laatste update: 16:19

Een Duitse staatssecretaris roept de Europese Commissie op om Twitter onder strenger toezicht te plaatsen. Ook vindt hij dat Brussel een onderzoek naar Twitter moet starten om 'concurrentiebeperkend gedrag' te voorkomen.

De Europese Commissie moet Twitter bij een reeks grote techbedrijven voegen die zich aan strengere EU-regels moeten gaan houden, vindt Sven Giegold, de Duitse staatssecretaris die gaat over mededingingsbeleid. De bewindsman heeft die oproep gedaan in een brief aan de eurocommissarissen Margrethe Vestager (Mededinging) en Thierry Breton (Interne Markt).

Twitter als poortwachter

Strenger toezicht op Twitter is mogelijk door het bedrijf aan te wijzen als een zogeheten 'poortwachter' in de zin van de nieuwe EU-regelgeving over digitale markten (DMA). Poortwachters zijn bedrijven met een sterke marktpositie die aan een aantal criteria voldoen. Ze moeten zich houden aan strengere vereisten, onder meer op het gebied van privacy. De DMA, eerder dit jaar aangenomen, wordt vanaf mei volgend jaar gehandhaafd. 

De Duitse staatssecretaris spoort Brussel ook aan om een mededingingsonderzoek tegen Twitter te starten wegens het misbruik van zijn machtspositie.

'Risico voor de democratie'

Het grillige beleid van Twitter onder eigenaar Elon Musk vormt volgens Giegold 'niet alleen een bedreiging voor de concurrentievrijheid, maar vormt ook een risico voor de democratie, de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid'.

Giegold wijst op het opschorten van journalisten-accounts en het blokkeren van links naar concurrenten. Beide controversiële beslissingen werden genomen door Musk, die ze enkele dagen later na een storm van kritiek ook weer terugdraaide.

Omzet bedrijf nog te laag

"Twitter is nog niet geclassificeerd als een dominant digitaal platform, ook omdat de omzet van het bedrijf nog te laag is. Toch oefent Twitter een grote invloed uit op de vorming van de publieke opinie", schrijft de Duitse bewindsman. De Europese Commissie en Twitter hebben nog niet gereageerd. Musk heeft de volledige communicatie-afdeling van Twitter na de overname ontslagen.

Meerdere Duitse overheden zijn de afgelopen weken al overgegaan op het plaatsen van aankondigingen op het gedecentraliseerde Twitter-alternatief Mastodon.

Musk zoekt een opvolger

Musk, die Twitter eind oktober voor 44 miljard dollar overnam, wil dat het bedrijf alle grote veranderingen in het beleid voortaan voorlegt aan gebruikers via polls. De beleidswijzigingen zouden dan alleen worden doorgevoerd als een meerderheid ermee instemt. Een dag later zei hij dat alleen betalende leden van Twitter Blue op zulke beleidspolls zouden mogen stemmen.

Op Musks eigen poll waarin hij vroeg of hij wel of niet moest aanblijven als Twitter-ceo stemde 58 procent voor zijn vertrek. Musk zei vervolgens af te treden als CEO zodra er een opvolger is gevonden. 

Luister ook: