Kunstmatige intelligentie

AI breekt door: 'Maker chatbot verwacht miljard omzet per jaar'

15 december 2022 om 16:55
Laatste update: 15 december 2022 om 17:04

OpenAI, de maker van de veelbesproken chatbot ChatGPT, verwacht in 2024 een miljard dollar omzet te halen. Bedrijven moeten betalen om de kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI te gebruiken in hun eigen diensten.

Het techbedrijf denkt volgend jaar 200 miljoen dollar aan omzet te draaien en 1 miljard dollar in 2024. Dat meldt Reuters op basis van bronnen die op de hoogte zijn van een recente presentatie van OpenAI aan investeerders. De waarde van het bedrijf wordt nu geschat op 20 miljard. 

OpenAI haalde de afgelopen weken het nieuws vanwege de verbeterde versie van ChatGPT, een chatbot die met 'natuurlijk taalgebruik' vragen kan beantwoorden en teksten kan schrijven. De chatbot is gratis te proberen. Enkele dagen na de lancering hadden al een miljoen mensen dat gedaan. 

Het Amerikaanse bedrijf is ook bekend van het systeem DALL-E om afbeeldingen te genereren op basis van geschreven commando's.

Verdienmodel

OpenAI rekent voor een licentie op het gebruik van zijn technologie ongeveer 1 cent voor het genereren van 20.000 woorden aan tekst en 2 cent per gemaakte afbeelding.

Bedrijven kunnen de OpenAI-technologie gebruiken in hun eigen diensten en die weer verkopen aan klanten. Het gaat dan bijvoorbeeld om tools om automatisch video's, mailtjes aan klanten of marketingteksten te produceren. Zo bouwde het bedrijf Jasper met OpenAI-technologie een dienst waarmee teksten voor e-mails, blogs en advertenties zijn te genereren. Die dienst heeft al zo'n 80.000 klanten.

Microsoft: AI gaat sneller dan gedacht

Microsoft is een van de grote investeerders in OpenAI en levert ook zijn serverdiensten aan het AI-bedrijf. Waar andere bedrijven alleen de API van OpenAI kunnen gebruiken, heeft Microsoft dankzij een exclusieve licentie met OpenAI ook toegang tot het achterliggende model van GPT-3

Volgens Microsoft-topman Brad Smith gaan de ontwikkelingen rond AI sneller dan velen hadden voorspeld. "We gaan in 2023 vooruitgang zien die mensen twee jaar geleden pas rond 2033 hadden verwacht. Dit wordt niet alleen erg belangrijk voor de toekomst van Microsoft, maar voor de toekomst van iedereen", aldus Smith tegen Reuters.

ChatGPT

De nieuwe versie van OpenAI's chatbot ChatGPT weet op veel vragen al een overtuigend antwoord te geven. De software is gebaseerd op een taalmodel dat met AI is getraind met enorme hoeveelheden tekst.  

Maar de technologie werkt nog lang niet foutloos. Sommige reacties van ChatGPT kunnen onnauwkeurig of ongepast zijn. OpenAI waarschuwt gebruikers dan ook dat de chatbot 'soms schadelijke instructies of bevooroordeelde informatie kan produceren'.

Elon Musk en Google

OpenAI werd in 2015 opgericht door onder andere Elon Musk, Sam Altman en Peter Thiel. Musk stapte in 2018 uit de raad van bestuur. 

Ook Google werkt overigens aan vergelijkbare chatbots, net als meerdere startups. Google ontsloeg eerder dit jaar een medewerker die verkondigde dat de chatbot waaraan hij werkte 'bewustzijn had bereikt'.

Luister ook onze podcast: