© Apple

apple zelf eigen beeldschermen miniled apple watch iphone
Minder afhankelijk van anderen

'Apple gaat ook zelf schermen maken, eerst voor Apple Watch'

11 januari 2023 om 15:19
Laatste update: 11 januari 2023 om 17:31

Apple zou na chips ook beeldschermen in eigen beheer gaan ontwikkelen. Het bedrijf zou mogelijk volgend jaar al zijn eerste eigen scherm introduceren in een nieuwe Apple Watch.

Apple is al jaren groot afnemer van beeldschermen van Samsung en LG, die worden gebruikt in alles van Apple Watches en iPhones tot iPads en MacBooks. Dat zou Apple willen veranderen, door voortaan zelf schermen te gaan maken. Het eerste eigen Apple-scherm zou mogelijk volgend jaar al in een nieuwe Apple Watch worden toegepast, meldt Bloomberg.

Het zou gaan om microLED-schermen, een veelbelovende technologie die wordt gezien als de opvolger van oled. Microled belooft hetzelfde hoge contrast en volle kleuren, maar dan met een hogere helderheid en zonder inbrandgevaren. Ingewijden die het scherm van Apple al gezien hebben, omschrijven het 'alsof de beelden bovenop het glas zijn geverfd'.

Klein beginnen

Microled is nu nog vrij duur om te maken, maar net als bij oled wordt verwacht dat die prijzen snel zullen dalen naarmate de productie toeneemt. Apple zou op het kleinste formaat beginnen, met microLED-schermen voor de Apple Watch. Daarna zouden iPhones volgen, iPads en op termijn ook Macs.

De overstap zou vooral een klap zijn voor de beeldscherm-tak van LG, die 36 procent van zijn omzet uit verkopen aan Apple haalt. Voor Samsung is de klap kleiner: die schermtak zou voor een kleine 7 procent uit Apple halen.

Chips

Apple is op zijn beurt al jaren bezig met het verkleinen van zijn afhankelijkheid van andere bedrijven. Chips voor iPhones en iPads ontwikkelt Apple al jaren zelf, en sinds 2020 geldt dat ook voor chips voor de Mac.

Eerder deze week werd bekend dat Apple ook zelf chips voor mobiel internet, wifi en bluetooth wil gaan maken.

Review: Apple Watch Ultra, Series 8 en SE

Luister ook de Bright Podcast: