Twitter onder Musk

'Twitter wil gebruikersnamen gaan veilen'

12 januari 2023 om 07:39
Laatste update: 12 januari 2023 om 07:51

Twitter is van plan om gewilde gebruikersnamen te gaan veilen om zo extra geld te kunnen verdienen. Het bedrijf heeft volgens eigenaar Elon Musk dringend meer inkomsten nodig.

Twitter-medewerkers praten sinds december over het verkopen van gewilde gebruikersnamen, meldt The New York Times. Dat zou gebeuren via online-veilingen waarbij iedereen kan meebieden. Of het project doorgaat, is nog niet besloten.

Inactieve accounts deactiveren

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft laatst gezegd dat het bedrijf gebruikersnamen van accounts die niet actief worden gebruikt, wil gaan deactiveren. Op die manier zouden 1,5 miljard Twitter-namen vrijkomen om verkocht te worden. Alleen een klein deel van de Twitter-gebruikersnamen kan veel geld opbrengen, zoals de namen van bekende personen en merken.

Abonnement

Musk is op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen voor Twitter, dat voor het overgrote deel afhankelijk is van advertenties. Het bedrijf is 'hard op weg naar een faillissement', schreef de miljardair onlangs.

Tal van grote adverteerders vertrokken na de overname door de Tesla-baas, mede vanwege zorgen over hoe het bedrijf de content voortaan modereert. Musk ontsloeg de helft van het personeel, waaronder veel medewerkers die toezicht hielden op de geplaatste berichten. Adverteerders vrezen daardoor dat hun reclames rond haatdragende of andere kwalijke boodschappen komen te staan.

Musk hoopt dat Twitter minder afhankelijk wordt van reclames door het betaalde Twitter Blue-abonnement uit te breiden. Daarmee krijgen abonnees een aantal extra functies, zoals blauwe vinkjes op hun profiel. Twitter Blue is momenteel alleen in vijf Engelstalige landen en Japan gelanceerd. Hoeveel mensen daar een Twitter Blue-abonnement hebben genomen, is niet bekend.

Bezuinigingen

De afgelopen weken heeft Elon Musk de bezuinigingen bij Twitter verder opgevoerd. Zo zijn grote betalingen opgeschort, waaronder de huur van het wereldwijde hoofdkantoor in San Francisco. Het bedrijf heeft inmiddels een enorme huurachterstand.

Doordat de schoonmakers ook zijn wegbezuinigd, zouden Twitter-medewerkers nu hun eigen wc-papier meenemen

Intussen hebben Twitter-medewerkers in Singapore woensdag te horen gekregen dat ze verplicht thuis moeten werken. Zij mogen niet terugkeren naar het kantoor in de Aziatische stad. Eerder verklaarde Musk zich nog een groot tegenstander van thuiswerken.

Luister ook: