Twitter onder Musk

'Twitter ontslaat nog meer moderatoren'

9 januari 2023 om 09:04
Laatste update: 9 januari 2023 om 09:04

Twitter heeft nog meer banen geschrapt bij de afdeling die toezicht houdt op de berichten die op het platform worden geplaatst.

De ontslagen werden volgens persbureau Bloomberg vrijdagavond aangekondigd. Het gaat om minstens twaalf werknemers bij kantoren van Twitter in de Ierse hoofdstad Dublin en in Singapore. Onder de ontslagen medewerkers zouden ook mensen die controleren op haatzaaiende berichten zijn.

Ook bij andere afdelingen zouden functies verdwenen zijn. Twitter zegt tegen Bloomberg dat er inderdaad extra banen zijn geschrapt, maar stelt dat niet alle informatie over waar in het bedrijf de banen zijn geschrapt correct is. 

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is al meer dan de helft van het personeel de laan uitgestuurd. Met de ontslagen wil het bedrijf fors de kosten verlagen. Twitter is volgens Musk 'hard op weg naar een faillissement'.

Gevolgen bezuinigingen

Meerdere toezichthouders zijn bezorgd over het grote banenverlies bij Twitter en vrezen dat dit gevolgen heeft voor de naleving van wetten rond privacy, beveiliging en de bestrijding van schadelijke content. Binnenkort wil de Europese Commissie een 'stresstest' doen bij Twitter om te controleren of het bedrijf zich bij het modereren aan de EU-wetgeving houdt.

De afgelopen weken heeft Elon Musk de bezuinigingen bij Twitter verder opgevoerd. Ook zijn allerlei grote betalingen opgeschort. Zo heeft het bedrijf inmiddels een enorme huurachterstand. Doordat de schoonmakers ook zijn wegbezuinigd, zouden Twitter-medewerkers nu hun eigen wc-papier meenemen

Abonnementen verkopen

De 44 miljard dollar die Musk voor het bedrijf betaalde is volgens veel experts een veel te hoog bedrag. Om dat te betalen, is ook geld geleend met Twitter zelf als onderpand. Daardoor moet Twitter alleen al aan rente nu jaarlijks rond de 1 miljard dollar betalen, een bedrag dat in het verleden nooit door Twitter is verdiend.

Veel grote adverteerders zouden ondertussen nog steeds wegblijven bij Twitter. Grote bedrijven pauzeerden hun advertenties nadat Musk wekenlang voor ophef zorgde met spraakmakende tweets.

Twitter is vooral afhankelijk van advertenties, maar Musk wil dat veranderen met het betaalde Twitter Blue-abonnement.

Luister ook: