Games om naar uit te kijken

Vijftien games om je dit jaar op te verheugen

© PlayStation Studios/Nintendo

games 2023 windows nintendo switch xbox series x playstation 5 ps4 ps5
17 januari 2023 om 17:38
Laatste update: 17 januari 2023 om 18:18

2023 wordt een uitzonderlijk game-jaar. Bright zet 15 games om naar uit te kijken op een rij. En dat is nog slechts een greep uit het enorme game-aanbod, want dit jaar belooft nog veel meer grote games – plus tal van indie-pareltjes.

Dit jaar wordt ook het eerste waarin veel games specifiek voor de PlayStation 5 en Xbox Series X|S ontwikkeld zijn. De afgelopen jaren kwamen games ook nog uit voor de PS4 en Xbox One, waardoor ontwikkelaars zich nog wat in moesten houden. Verwacht daarom nog mooiere graphics en nieuwe concepten die op oudere machines niet mogelijk zijn. Onderstaande lijst is gesorteerd op volgorde van verschijning, met onderaan de games zonder specifieke datum.

Dead Space (Remake)

Dead Space uit 2008 geldt als één van de beste titels in het survival horror-genre, zeker als het gaat over dat genre in de ruimte. Die game is nu totaal opnieuw opgebouwd: grotendeels dezelfde opzet, maar dan mooier, met betere belichting, veel slimmere vijanden, nieuwe gameplay-onderdelen en allerlei verbeterde details. De insteek blijft hetzelfde: je zit alleen op een groot ruimtestation met een hoop ruimte-zombies.

Dead Space (Remake) verschijnt op 27 januari voor Windows, Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Hogwarts Legacy

Eindelijk een grote game waarin je een tovenaarsleerling in de wereld van Harry Potter speelt. Nu al een van de meest besproken games van het jaar, al was het maar om de omstreden uitspraken die Potter-schrijfster J.K. Rowling blijft doen. Fans die zich daar niet aan storen, beleven met Hogwarts Legacy hun ultieme Potter-fantasie maar dan ergens in de 19e eeuw. Je kan in en om Zweinstein lopen en bezemvliegen, lessen volgen, vechten, vrienden maken en je laten betoveren.

Hogwarts Legacy verschijnt op 10 februari voor Windows, Xbox Series X|S en PlayStation 5. Op 4 april komt de game ook naar de Xbox One en PlayStation 4, 25 juli volgt de Nintendo Switch.

Horizon Call of the Mountain

In februari verschijnt de PlayStation VR2, een VR-bril speciaal voor de PlayStation 5. En daar worden speciaal allemaal games voor ontwikkeld, zoals Horizon Call of the Mountain door het Nederlandse Guerrilla, in samenwerking met de Britten van Firesprite. In Call of the Mountain speel je voor het eerst niet als Aloy, maar als de jager Ryas. In dezelfde wereld vol robotdieren moet je klimmen, puzzelen en schieten. Voor meer Aloy verschijnt op 19 april een nieuw hoofdstuk voor Horizon Forbidden West: Burning Shores.

Horizon Call of the Mountain verschijnt op 22 februari voor de PlayStation VR2.

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Fallen Order verraste in 2019 als sterke action-adventure-game, waarin je als jedi Cal Kestis bekende en nieuwe Star Wars-planeten verkent. Op de vlucht voor de Empire, want deze games spelen zich af tussen de films 3 en 4. Weinig Star Wars-games maakten het zo leuk om als jedi te spelen, te vechten met een lightsaber en the Force te gebruiken. De vlucht van Cal gaat verder met een oudere, wijzere Cal in de hoofdrol.

Star Wars Jedi: Survivor verschijnt op 17 maart voor Windows, Xbox Series X|S en PlayStation 5.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

De gedoodverfde game van het jaar, en de langverwachte opvolger van Breath of the Wild uit 2017. Een direct vervolg bovendien, waar de meeste Zelda-games op zichzelf staan. Het speelt zich dus af in dezelfde wereld, maar dan veel op zwevende stukken land. Er wordt gevlogen, prinses Zelda lijkt een grotere rol te spelen en verder belooft de game opnieuw een ontdekkingsreis te worden.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom verschijnt op 12 mei voor de Nintendo Switch.

Diablo IV

Het nieuwste deel in de bekende actie-RPG van Blizzard belooft veel goeds voor wie graag kerkers overhoop haalt. Niemand heeft dit genre zo onder de knie als Blizzard. Kies een klasse, level die naar eigen inzicht op door vijanden te verslaan en neem mee wat ze laten vallen. Dat kan alleen of met vrienden en voor je het weet zijn er een paar uur voorbij.

Diablo IV verschijnt op 6 juni voor Windows, Xbox One en Series X|S en PlayStation 4 en 5.

Final Fantasy 16

Het zestiende deel in deze langlopende reeks doet nog een hoop nieuwe dingen. Het wordt de eerste Final Fantasy met een volwassen leeftijdslabel en belooft dus gewelddadiger te worden. Het verhaal draait om politieke intriges terwijl het vechtsysteem ook totaal nieuw is: ontworpen door dezelfde mensen die het rappe vechtsysteem van Devil May Cry 5 maakten. Dit zou weleens de vlotste Final Fantasy tot nu toe kunnen worden – en de eerste die helemaal voor de huidige generatie spelcomputers is gemaakt.

Final Fantasy 16 verschijnt op 22 juni voor de PlayStation 5, en is tot eind dit jaar exclusief voor die spelcomputer.

Redfall

Ontwikkelaar Arkane probeert het genre van first-person-shooter in al zijn games een beetje opnieuw uit te vinden. Meer sluipen, steeds opnieuw beginnen; maar tot nu toe waren dat single-player games. Deze titel zweeft via co-op meer naar multiplayer, en dat belooft weer creatieve uitdagingen. Alleen of met vrienden/vreemden zit je op het Stephen King-achtige eiland Redfall in Massachusetts. Daar zijn vampiers, en daar wil je natuurlijk liever weer vanaf.

Redfall verschijnt in de eerste helft van dit jaar voor Windows en de Xbox Series X|S.

Starfield

Dit wordt de eerste totaal nieuwe game van ontwikkelaar Bethesda in meer dan 25 jaar. Opletten dus, want dit belooft weer een hit te worden in de trant van Skyrim. Ook Starfield laat spelers grotendeels vrij in een open wereld. Wat heet: een volledig heelal, waarin je naar eigen inzicht allerlei planeten kan verkennen, talloze zei-missies kan doen of je kan richten op het nog vrij onbekende hoofdverhaal.

Starfield verschijnt ergens in de eerste helft van dit jaar voor Windows en de Xbox Series X|S, en zal ook direct op Game Pass staan.

Alan Wake 2

Een schrijver die beleeft wat hij zelf opschrijft in plaats van andersom. Niet het meest originele verhaal, maar de eerste Alan Wake-game vertelde het wel op een hele originele manier. Als speler wist je vaak zelf niet meer wat je moest geloven. Jaren later pas kreeg Alan Wake door de game Control meer toelichting. En nu kunnen spelers eindelijk weer verder als schrijver Alan Wake, die volgens ontwikkelaar Remedy een avontuur beleeft dat "enger dan ooit" wordt.

Alan Wake 2 verschijnt ergens dit jaar voor Windows, Xbox Series X|S en PlayStation 5.

Assassin's Creed Mirage

Assassin's Creed gaat dit jaar terug naar de basis. Wat in 2007 begon als game over een orde van huurmoordenaars in het middeleeuwse Midden-Oosten, groeide uit tot een reeks die de hele wereld over ging. Londen, Parijs, Venetië, de Cariben, het oude Egypte en Griekenland, Scandinavië – je vraagt je bijna af waar de game nog niet is geweest. Dit jaar keren we terug naar het Bagdad van de negende eeuw. Met huurmoordenaar Basim klim je weer over de hobbelige arabische daken en sluip je door soeks – toch Assassin's Creed zoals het bedoeld is.

Assassin's Creed Mirage verschijnt ergens dit jaar voor voor Windows, Amazon Luna, Xbox One en Series X|S en PlayStation 4 en 5.

Hollow Knight: Silksong

Het vervolg op één van de beste games ooit in het metroidvania-genre. Je speelt een insect in een wereld vol met andere, vreemde insecten. Vaak agressief, en dus moet je veel vechten en springen door haast eindeloze ondergrondse gangen. Je komt steeds verder, krijgt nieuwe krachten en kan zo weer naar plekken waar je eerst niet bij kon. Fans wachten al een poosje op deze game, dit jaar lijkt het toch echt te gaan gebeuren.

Hollow Knight: Silksong verschijnt rond de zomer voor Windows, Mac, Linux, Nintendo Switch, Xbox One en Series X|S en PlayStation 4 en 5.

Marvel's Spider-Man 2

Insomniac Games maakte met zijn eerste Spider-Man-game misschien wel de beste superhelden-game ooit. Het korte vervolg met Miles Morales in de hoofdrol was een prachtige introductie van de mogelijkheden van de PlayStation 5, maar nu gaan we pas echt los. Peter Parker en Miles Morales: twee Spider-Men die samen de strijd aan gaan met de iconische slechterik Venom. Deze Spider-Man is ook de eerste exclusief voor de PS5: na Ratchet & Clank zijn we benieuwd welke graphics Insomniac nu weer uit de spelcomputer weet te persen.

Marvel's Spider-Man 2 verschijnt richting het eind van dit jaar voor de PlayStation 5.

Pikmin 4

Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto belooft al jaren een nieuw deel in deze merkwaardige reeks. Je bent een klein ruimtemannetje, dat een stel felgekleurde poppetjes met bloempjes rondcommandeert. Zo moet je allerlei puzzels oplossen in een veel grotere wereld.

Pikmin 4 verschijnt ergens dit jaar voor de Nintendo Switch.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Deze game is alleen al bijzonder omdat 'ie ontwikkeld is door GSC Game World, een studio uit het Oekraïense Kyiv. Deze game verschijnt volledig begrijpelijk dus wat later dan gepland – het is al opzienbarend dat 'ie überhaupt al verschijnt. Spelers keren weer terug naar een fictieve versie van de ontplofte kernreactor van Chornobyl: de Oekraïense spelling. Daar schuilt allemaal kwaad, van milities tot gemuteerde vijanden.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl verschijnt ergens dit jaar voor Windows en Xbox Series X|S.

Floris Poort, redacteur Bright

Luister ook: naar deze gadgets kijken we uit