apple smart home slim scherm iPad aan de muur
Smart Home

'Apple werkt aan iPad-achtig apparaat voor smart home-bediening'

19 januari om 11:47
Laatste update: 19 januari om 11:47

Apple zou zijn aanbod smart home-producten willen uitbreiden, met naast de huidige slimme speakers onder andere een iPad-achtig apparaat om een smart home aan te sturen.

Apple onthulde woensdag een nieuwe HomePod-speaker, en dat zou pas het begin zijn van de hernieuwde smart home-ambities van het bedrijf. Apple zou aan nog een aantal apparaten werken die in de nabije toekomst zullen verschijnen, meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

Het zou onder meer gaan om een iPad-achtig scherm dat hoofdzakelijk is bedoeld voor het bedienen van slimme verlichting, thermostaten, speakers, camera's en andere smart home-apparaten. Zo'n thuis-iPad zou centraal op een standaard staan, of magnetisch aan de muur bevestigd kunnen worden. Ook zou het apparaat geschikt zijn om te videobellen.

Grotere schermen en iPad-standaard

Apple zou ook overwegen om grotere smart home-schermen te maken. Verder zou gesproken zijn over een standaardje om van bestaande iPads ook zulke smart home-schermen te maken. Google kondigde eind vorig jaar ook zo'n standaardje aan, voor de nog verschijnen eerste Pixel-tablet.

Amazon en Google hebben al enige tijd succes met zulke smart home-schermpjes, zoals de Amazon Echo Show en de Google Nest Hub.

Apple heeft de markt voor smart home-gadgets de afgelopen jaren vooral overgelaten aan zulke concurrenten. De eerste HomePod verdween van de markt, waarna enige tijd de kleinere HomePod mini het enige echte smart home-product van Apple was.  

Matter

Een van de uitdagingen van Apple op smart home-gebied is de prijs. Concurrenten verkopen hun slimme speakers vaak veel goedkoper dan Apple. Tegen kostprijs of met verlies, bleek onlangs uit gelekte verhalen vanuit Amazon. Met die strategie heeft Amazon wel een groot aandeel veroverd.

Een andere uitdaging was de fragmentatie van de smart home-markt: lang niet alle producten werkten met elkaar samen. Daar komt nu snel verandering in, sinds vrijwel alle grote en kleine merken de standaard Matter ondersteunen. Bestaande en zeker nieuwe smart home-apparaten werken via Matter allemaal met elkaar samen.

Apple TV-speaker-combinatie

Apple zou verder werken aan weer een nieuwe versie van de Apple TV, die volgend jaar pas zou verschijnen. Het apparaatje zou in ieder geval een snellere chip hebben, net zoals de Apple TV die enkele maanden geleden verscheen.

Verder zou Apple nog steeds werken aan een apparaat dat een combinatie moet worden tussen een slimme speaker of soundbar, een Apple TV en een FaceTime-camera. Zo zouden gebruikers met één apparaat hun tv kunnen omtoveren tot scherm met Apple-apps, beter geluid en videobel-functies. Dat project zou echter nog in de ontwikkelfase zijn.

Waarom komt Apple dit jaar mee?

Luister ook:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>