Nieuwe tv-box

KPN onthult nieuwe tv-box en abonnementen, ook zonder tv-zenders

KPN tv+ box nieuwe tv abonnement streamen televisie
23 januari 2023 om 14:00
Laatste update: 23 januari 2023 om 14:48

KPN heeft een nieuwe settopbox voor het kijken naar tv-zenders en streamingdiensten aangekondigd. Bij de KPN TV+ Box horen ook twee nieuwe abonnementen, waaronder een optie zonder tv-zenders.

Bij het nieuwe KPN TV+ zijn er twee abonnementen mogelijk: met en zonder tv-zenders. Het abonnement genaamd 'alleen streamen' kost 3,50 per maand. Dat is nog zonder het benodigde internetabonnement: de 3,50 euro zijn de huurkosten voor de box. Het abonnement met tv-zenders begint bij 12,50 euro per maand, ook nog zonder internet. De nieuwe KPN TV+-abonnementen zijn alleen in combinatie met de nieuwe box te gebruiken.

De nieuwe box werkt met Android TV en biedt onder andere spraakbediening, zodat gebruikers met gesproken commando's een programma of film kunnen starten of naar een andere zender kunnen zappen. Ook kan de Google Assistent antwoorden op vragen geven.

Volgens KPN is het mogelijk om tegelijk in de tv-gids als in het aanbod van streamingdiensten te zoeken. "Hiermee maakt KPN de verbinding met de huidige generatie tv-kijkers voor wie bingewatchen van Netflix en Videoland minstens zo belangrijk is als het zappen tussen NPO en RTL", zegt het telecombedrijf.

Apps van streamingdiensten

Op de nieuwe tv-box staan standaard de streaming-apps van Netflix, YouTube, Videoland, Disney+, HBO Max, Viaplay, Prime Video, NPO Start en Spotify. Via de Google Play Store zijn duizenden anderen tv-apps te installeren. Ook is standaard Chromecast ingebouwd voor het streamen vanaf mobiele apparaten en computers.

Gebruikers zijn volgens KPN niet verplicht om in te loggen met hun Google-account. Maar dit is wel nodig voor het downloaden van apps en het ontvangen van gepersonaliseerde aanbevelingen.

4K en Dolby Atmos

"Naast de miljoenen tevreden tv-kijkers is er ook een sterk groeiend aantal klanten geïnteresseerd in ons entertainmentaanbod zoals Netflix, Disney+ of Videoland zonder zich daarvoor te moeten abonneren op de klassieke lineaire televisiezenders. Dat kan nu dankzij KPN TV+", licht KPN-topman Jochem de Jong toe.

De KPN TV+ Box ondersteunt 4K-beeld, HDR met Dolby Vision, HDR10, HDR10+ en HLG en geluid met Dolby Atmos. Veel streamingdiensten bieden hun films en series aan in de hogere beeld- en geluidskwaliteit. KPN bood al langer enkele 4K-zenders aan, waaronder natuurzender LoveNature en muziekzender Xite. Ook zijn via on-demand films in 4K-resolutie beschikbaar. 

Eerst voor nieuwe klanten

Het tv-apparaatje ondersteunt WiFi 6 en heeft een HDMI-poort, een ethernetpoort en een USB-A-poort. Het stroomverbruik is maximaal 4W en in de ecostand is dat in stand-by 1W. Dat is vergelijkbaar met de Mediabox Next Mini van concurrent Ziggo.

KPN TV+ is sinds vandaag beschikbaar voor nieuwe internetklanten van de provider. "Bestaande klanten krijgen binnenkort ook de mogelijkheid om de overstap te maken", zegt het bedrijf.

Meer mensen zeggen tv-abonnement op

Steeds meer Nederlanders hebben de afgelopen jaren hun tv-abonnement opgezegd. Vorig jaar had zo'n 12 procent van de Nederlandse huishoudens geen tv-abonnement meer. In 2019 gold dat nog maar voor 6 procent.

Tegelijkertijd groeide het aanbod van streamingdiensten enorm. Zo kwamen er in Nederland vorig jaar nog eens drie grote videodiensten bij: HBO Max, Viaplay en SkyShowtime. 

Uit een recent onderzoek bleek dat steeds meer Nederlanders liever naar een streamingdienst dan naar tv-zenders kijken. Ruim de helft van Generatie Z (53 procent) en de Millennials (56 procent) verkiest streamingdiensten boven de traditionele tv-kanalen.

Luister ook: