Vriendin van Jeff Bezos leidt 'eerste vrouwelijke ruimtemissie'
Ruimtevlucht met zes vrouwen

Vriendin van Jeff Bezos leidt 'eerste vrouwelijke ruimtemissie'

27-01-2023 15:36 Laatste update: 16:43

Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos wil begin volgend jaar de eerste ruimtevlucht met alleen vrouwen aan boord lanceren. Die ruimtevlucht staat onder leiding van Lauren Sanchez, de vriendin van Bezos.

Dat heeft Sanchez, een 53-jarige tv-presentatrice en actrice, bekendgemaakt in een interview met de Wall Street Journal. Het gaat om een vlucht van Blue Origins ruimtevaartuig New Shepard naar de 'rand van de ruimte' op ruim 100 kilometer hoogte. 

Aan boord zullen zes vrouwen zijn, waardoor dit de eerste 'volledig vrouwelijke ruimtevlucht' moet worden. Wie de andere vijf passagiers zijn, is nog niet duidelijk. Volgens Sanchez gaat het om vrouwen "die een verschil maken in de wereld en die een boodschap willen overbrengen".

Paar minuten gewichtloos

De toeristische ruimtevluchten van Blue Origin duren in totaal maar zo’n elf minuten. Ruimtetoeristen ervaren een paar minuten gewichtloosheid en zien de kromming van de aarde. De capsule passeert daarbij de Kármán-lijn op 100 kilometer, die wordt beschouwd als het einde van de atmosfeer van de aarde. 

Blue Origin lanceerde tot dusver zes bemande ruimtemissies met de herbruikbare New Shepard, waarmee 32 mensen naar de ruimte gingen. Op de eerste vlucht in juli 2021 ging Bezos mee, samen met zijn broer Mark, luchtvaartpionier Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Olivier Daemen. Daarna maakte ook Star Trek-acteur William Shatner een ruimtevlucht met Blue Origin.

Incident

In augustus vorig jaar was de laatste bemande New Shepard-vlucht. Een maand later vond er een incident plaats tijdens een onbemande vlucht. Er sloegen vlammen uit de raketmotoren die de capsule met aan boord onder meer NASA-apparatuur naar de ruimte moest brengen. De capsule landde met een parachute op land en de motoren stortten neer op een afgezet terrein.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt dat incident nog altijd, waardoor er voorlopig geen missies met de New Shepard mogen plaatsvinden.

Virgin Galactic en SpaceX

Blue Origin is niet de enige aanbieder van ruimtetoerisme. Ook Virgin Galactic, van miljardair Richard Branson, verkoopt toeristische vluchten naar de rand van de ruimte, voor 450.000 dollar per ticket. Branson ging zelf in juli 2021 mee met de eerste bemande ruimtevlucht van het bedrijf. 

Ook SpaceX van Elon Musk wil mensen tegen betaling naar de ruimte gaan brengen met het nieuwe ruimtevaartuig Starship. Het bedrijf verkocht vorig jaar een reis rond de maan aan een Japanse miljardair.

Blue Origin wil in de toekomst ook toeristische ruimtereizen aanbieden, waaronder een verblijf in een eigen ruimtestation.

Meer over ruimtetoerisme: