Samsung werkt samen met Google aan slimme brillen
Mixed reality

Samsung werkt samen met Google aan slimme brillen

02-02-2023 11:01 Laatste update: 18:54

Samsung komt binnenkort met een nieuwe bril voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Hiervoor werkt de fabrikant samen met Google en chipmaker Qualcomm.

Samsung onthulde woensdagavond tijdens een presentatie in San Francisco niet alleen zijn nieuwe Galaxy S23-smartphones, maar het kondigde ook plannen aan voor nieuwe 'extended reality'-producten. Met die term doelt Samsung op zowel VR - waarbij gebruikers zich in een virtuele wereld bevinden - als AR - waarbij er beelden over de werkelijkheid worden getoond. 

Samsung werkt voor de nieuwe productcategorie samen met Google en chipproducent Qualcomm. Topmannen van beide Amerikaanse bedrijven zeiden tijdens de Samsung-presentatie dat er wordt gewerkt aan technologie die 'de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld zal vervagen.'

"Veel bedrijven hebben aankondigingen gedaan over AR en VR, wij hebben ook soortgelijke voorbereidingen getroffen, niet minder dan alle anderen”, zegt Samsung-topman TM Roh in een interview met The Washington Post. Wanneer de eerste Samsung-headset valt te verwachten, wil Roh niet kwijt. "We komen er wel, het is niet ver weg."

Nieuwe Android-versie

De Samsung-brillen gaan werken met een nieuwe versie van het Android-systeem van Google die gericht is op VR en AR, en een deel van de hardware wordt geleverd door Qualcomm. De grote chipfabrikant maakt ook al de chips in de nieuwe Galaxy S23-telefoons.

Samsung besloot volgens Roh geen eigen software voor VR/AR te gaan ontwikkelen, maar te kiezen voor een samenwerking met Google, net als bij zijn smartphones. Volgens de topman gaat Samsung ook samenwerken met Facebook-moederbedrijf Meta en Microsoft, maar hoe precies heeft hij niet gezegd.

Meta, Sony en Apple

Momenteel is Meta met zijn Quest-brillen de marktleider op het gebied van VR-headsets. Zo'n 85 procent van de verkochte VR-brillen kwam vorig jaar van Meta. Dit jaar komt er meer concurrentie bij. Zo lanceert Sony later deze maand zijn PS VR2-bril, die werkt met de PlayStation 5.

Ook Apple werkt al jaren aan eigen slimme brillen, waarvan het eerste model mogelijk nog dit jaar op de markt komt.

Samsung maakte in het verleden al VR-brillen, waaronder de Gear VR, waar gebruikers hun smartphones in stopten, en de Odyssey, die op Windows-pc’s werd aangesloten. Daarna stopte Samsung er weer mee. Volgens Roh was 'het ecosysteem' er destijds 'niet klaar genoeg voor'.

Smartphoneverkoop

De afgelopen maanden kampte Samsung, net als andere telefoonmerken, met een sterk afgenomen vraag naar smartphones en andere gadgets. Wereldwijde daalde het aantal verscheepte smartphones vorig jaar met zo’n 12 procent.

Slimme brillen ziet Roh nog niet als alternatief voor smartphones. "Smartphones zullen blijven voortbouwen op de functies en behoeften van consumenten." VR en AR werken volgens hem momenteel het beste met aparte apparaten. "Maar misschien kunnen ze uiteindelijk worden samengevoegd met de smartphone."

Luister ook de Bright Podcast: