© Sony

sony playstation vr bril psvr vr2 virtual reality
VR-bril voor PlayStation 5

Sony verlaagt productie nieuwe VR-bril: vraag valt tegen

31 januari 2023 om 07:56
Laatste update: 31 januari 2023 om 08:02

Sony gaat minder exemplaren van de nieuwe virtualreality-bril PS VR2 produceren dan het bedrijf eerder had verwacht. Het aantal pre-orders voor de VR-bril zou zijn tegengevallen.

Sony heeft het productiedoel voor de PS VR2 flink verlaagd, zeggen bronnen tegen Bloomberg. Een schermleverancier kreeg van het Japanse bedrijf te horen dat het rekening moet houden met minder bestellingen voor de schermpjes die in de PS VR2 zitten.

De reden voor de verlaging is een tegenvallend aantal pre-orders voor de VR-bril die geschikt is voor de PlayStation 5. De PS VR2 is vanaf 22 februari 2023 verkrijgbaar en kost 600 euro. De VR-headset is daarmee duurder dan zelfs de duurste versie van de PlayStation 5, die sinds een prijsverhoging in de zomer 450 of 550 euro kost.

Sony denkt nu tussen april en maart 2024 zo'n 1,5 miljoen VR-brillen te verschepen, terwijl dat aantal eerst op 2 miljoen werd geschat. De headset is sinds november te pre-orderen.  

Marktonderzoeker IDC verwacht dat het aantal verkochte VR- en AR-brillen dit jaar met 32 procent zal toenemen naar 12,8 miljoen stuks. De grote marktleider is momenteel Meta met zijn Quest-brillen.

Oogtracking

De PS VR2 werd in februari 2021 al door Sony aangekondigd. Het nieuwe model is iets compacter en lichter dan de voorganger, de PS VR, die al in 2016 verscheen.

De PS VR2 heeft onder meer een 4K-HDR-scherm en oogtracking, zodat de bril weet waar de gamer kijkt. Daardoor hoeven alleen die beelden scherp te worden getoond, waardoor de rekenkracht efficiënt kan worden ingezet. Ook toonde Sony eerder al de nieuwe controllers van de PS VR2. 

De headset is ook voorzien van haptische trilmotoren die allerlei soorten bewegingen kunnen doorgeven. Zo voelen geweerschoten of regendruppels anders aan. De bril is met een enkele usb-c-kabel op de PlayStation 5 aan te sluiten. 

Games gemaakt in Nederland

Er komen ruim 30 games uit voor de PS VR 2. Daaronder is ook de nieuwe VR-game Horizon Call of the Mountain in de populaire Horizon-reeks, gemaakt door het Nederlandse bedrijf Guerrilla Games. Ook een andere van de nieuwe VR-games, Kayak VR: Mirage, wordt gemaakt door een Nederlands bedrijf.

Luister ook: