Facebook voor het eerst door grens van 2 miljard gebruikers
Facebook wordt deze week 19 jaar en groeit nog steeds. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg ging afgelopen kwartaal door de grens van 2 miljard dagelijks actieve gebruikers.
Dat maakte moederbedrijf Meta vannacht bekend bij de toelichting op zijn kwartaalcijfers. Die cijfers waren beter dan verwacht, omdat de advertentie-inkomsten ondanks de inflatie redelijk stabiel bleven. Het groeiende aantal Facebook-gebruikers is een opsteker voor Meta. Een jaar geleden moest het bedrijf voor het eerst minder Facebook-gebruikers melden, waardoor de aandelenprijs kelderde.
Nu zit er dus weer groei in het aantal dagelijks actieve gebruikers. Facebook komt tot dat aantal door te tellen hoeveel mensen op dagelijkse basis daadwerkelijk inloggen of online komen op de site, in de app of op de chat van Facebook.
Zusterbedrijf WhatsApp was Facebook onlangs al voor. WhatsApp behaalde in het voorgaande kwartaal al 2 miljard dagelijks actieve gebruikers. WhatsApp ging in 2020 al door de grens van 2 miljard gebruikers, maar toen werd gekeken naar het totale aantal.
Meer nadruk op AI
De Meta-diensten gaan de komende tijd veel meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie, beloofde topman Zuckerberg. "Generatieve AI is een extreem spannend nieuw gebied met zoveel verschillende toepassingen", aldus Zuckerberg.
Met die term verwijst Zuckerberg naar ChatGPT-achtige functies, maar ook toepassingen zoals DALL-E. Met andere woorden: Instagram, Facebook en WhatsApp krijgen binnenkort waarschijnlijk generatie-functies voor tekst en beeld.
Instagram Reels
Zuckerberg stelt ook dat de diensten van Meta meer zullen inzetten op het tonen van berichten van mensen die gebruikers nog niet volgen. "Zeker wat betreft korte video's, omdat Reels zo snel groeit", aldus Zuckerberg.
Die uitspraak staat haaks op een recente uitspraak van Instagram-topman Adam Mosseri. Hij gaf toe dat Instagram te ver was uitgeschoten richting korte video's, ten koste van foto's. Dat gebeurde in de strijd met TikTok, maar die strijd is volgens Zuckerberg nog niet opgegeven.
'Jaar van efficiëntie'
Meta maakte over 2022 een omzet van 116,6 miljard dollar: 1 procent minder dan in 2021. Door stijgende kosten daalde de winst naar 23,2 miljard dollar, 41 procent lager dan in 2021.
Meta belooft nu een 'jaar van efficiëntie'. Onlangs werd al fors gesneden in het aantal Meta-werknemers met een massaontslag van 11.000 mensen. Het bedrijf heeft aangekondigd voor 40 miljard dollar aan aandelen terug te kopen.