© Apple

Kwartaalcijfers Apple vallen tegen: minder iPhones verkocht dan verwacht

Apple-topman Tim Cook

Kwartaalcijfers Apple

Kwartaalcijfers Apple vallen tegen: minder iPhones verkocht dan verwacht

02-02-2023 22:22 Laatste update: 03-02-2023 06:44

Apple heeft afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan verwacht behaald. Dat kwam deels door de economische neergang, maar ook de productieproblemen door de Chinese coronalockdowns speelden mee.

De omzet van Apple daalde afgelopen kwartaal met 5 procent op jaarbasis. Voor het eerst sinds 2016 voldeed Apple niet aan de winstverwachtingen van Wall Street, schrijft Reuters.

Van de iPhone verkocht Apple voor een kleine 66 miljard dollar, 6 miljard minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, een afname van 8 procent. Analisten hadden op een iPhone-omzet van 68,3 miljard gerekend. De winst kwam uit op 30 miljard, vergeleken met 34,6 miljard een jaar eerder.

Opstand in Chinese fabriek

Apple had afgelopen kwartaal last van problemen met de productie. Die werden veroorzaakt door de coronalockdowns in de Chinese stad Zhengzhou, waar de grootste iPhone-fabriek staat. Bij dat complex van leverancier Foxconn kwam het zelfs tot een opstand van het personeel, waarvan een deel besloot terug naar huis te gaan.

Daardoor werden er minder exemplaren van de iPhone 14 Pro en Pro Max in elkaar gezet. Dat zijn de duurste twee van de vier iPhone 14-modellen. 

'Productie en vraag hersteld'

Apple-topman Tim Cook zegt tegen Reuters dat de productie 'inmiddels terug is op het beoogde niveau'. Door de Chinese coronalockdowns was ook de vraag naar Apple-producten in het land lager, zegt Cook. De omzet in China daalde met 7 procent. Volgens Cook nam de vraag van Chinese consumenten in december weer flink toe.

In Europa daalden de verkopen het sterkst. Daar waren de Apple-producten duurder door de sterke dollar. Volgens Cook zou de omzet zijn gestegen als valutaschommelingen geen invloed hadden gehad.

2 miljard actieve apparaten

Bij de Mac-computers was de omzetdaling 29 procent, doordat er geen nieuwe modellen verschenen. Bij de categorie wearables en accessoires, waar de Apple Watch en AirPods onder vallen, was de afname 8 procent.

De iPad-omzet steeg met 30 procent. Dat kwam volgens Cook mede door de nieuwe iPads die in oktober werden gelanceerd. De omzet uit diensten groeide met 6 procent. Daarbij speelde de prijsverhoging bij Apple Music en Apple TV+ in oktober mee.

Er zijn nu 2 miljard actieve Apple-apparaten, vergeleken met 1,8 miljard een jaar geleden. Ook hebben Apple-klanten 935 miljoen abonnementen, 35 miljoen meer dan in het vorige kwartaal.

Apple lanceerde pas in het huidige kwartaal de nieuwe MacBook Pro en Mac Mini en de nieuwe HomePod.

Luister ook:

Getest: de nieuwe HomePod