'Musk werkt na kritiek op ChatGPT aan eigen chatbot'
OpenAI te 'woke'

'Musk werkt na kritiek op ChatGPT aan eigen chatbot'

28-02-2023 08:00 Laatste update: 08:00

Elon Musk heeft plannen om een eigen chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen. De topman van Tesla en Twitter heeft daarvoor experts benaderd. Hij uitte recent kritiek op ChatGPT-maker OpenAI.

Chatbots die met AI vragen beantwoorden en op commando teksten genereren zijn sinds de opkomst van ChatGPT eind vorig jaar populair geworden. ChatGPT wordt gemaakt door OpenAI, dat in 2015 werd opgericht door onder andere Elon Musk. Hij verliet het bestuur in 2018, mede omdat Tesla met zijn AI-ontwikkeling zou concurreren met OpenAI.

Musk heeft nu plannen voor een eigen chatbot die de concurrentie met ChatGPT aan zou moeten gaan, meldt The Information op basis van ingewijden. De Tesla-topman benaderde onder meer Igor Babuschkin, die eerder werkte bij het AI-bedrijf Deepmind, een onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet.

De plannen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Babuschkin zegt dat hij zich nog niet officieel heeft aangesloten bij het team dat Musk voor het chatbotproject aan het samenstellen is. Musk noemde ChatGPT eerder 'eng goed'. "We zijn niet ver verwijderd van een gevaarlijke, krachtige AI."

'ChatGPT is te woke'

Musk bekritiseerde OpenAI echter ook meermaals omdat het bedrijf maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat ChatGPT antwoorden en teksten maakt die gebruikers zouden kunnen beledigen. De Twitter-eigenaar vindt de chatbot van OpenAI te 'woke'. Dat duidt erop dat zijn eigen chatbot minder beperkingen rond controversiële onderwerpen zou krijgen.

Musk hekelt ook dat OpenAI, dat begon als een non-profitbedrijf, nu een 'bedrijf gericht op maximale winst' is geworden, dat volgens hem 'volledig beheerd wordt Microsoft'. Volgens Musk was dat 'absoluut niet de bedoeling' toen OpenAI werd opgericht.

Chatbots Microsoft, Google en Snapchat

Na het succes van ChatGPT - dat in januari al 100 miljoen gebruikers had - hebben andere grote techbedrijven ook hun eigen AI-chatbots aangekondigd, waaronder Microsoft, Google en Snapchat.

Dat ging niet allemaal even vlekkeloos. Zo moest Microsoft een limiet instellen op het aantal vragen dat achter elkaar aan zijn chatbot in de webbrowser Bing gesteld kan worden. Het bleek dat de chatbot kan 'ontsporen' als gebruikers te veel doorvragen. Ook ging de beurskoers van Google onderuit nadat de Google-chatbot Bard in een demofilmpje een fout maakte.

Waarschuwingen

Veel AI-experts, onder wie de topman van OpenAI zelf, zeggen dat gebruikers voorlopig nog niet al te hoge verwachtingen moeten hebben van dit soort chatbots. Ook een leidinggevende bij Google waarschuwt dat chatbots soms 'op overtuigende wijze' onjuiste of misleidende informatie kunnen geven.

Luister ook: