'Google hield eigen ChatGPT-concurrent in 2021 bewust achter'
Angst voor reputatieschade

'Google hield eigen ChatGPT-concurrent in 2021 bewust achter'

08-03-2023 12:34 Laatste update: 13:18

Google had twee jaar geleden al een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) die zich zou kunnen meten met concurrent ChatGPT. Die chatbot zou toen echter bewust zijn achtergehouden, om reputatieschade te vermijden en de zoekmachine te beschermen.

Ruim twee jaar geleden probeerden twee Google-technici het bedrijf al zover te krijgen om hun AI-chatbot uit te brengen. De software zou vergelijkbaar zijn met de populaire chatbot ChatGPT, schrijft The Wall Street Journal. Het ging om een chatbot die in natuurlijke taal gesprekken kon voeren: 'debatteren over filosofie, grappen over zijn favoriete tv-programma's en geintjes improviseren over koeien en paarden'.

De makers achter die AI, Daniel De Freitas en Noam Shazeer, zouden collega's hebben verteld dat hun chatbot 'een revolutie zou zijn in de manier waarop mensen met computers en het internet omgaan'. De onderzoekers wilden dat hun chatbot breder beschikbaar werd gemaakt door Google, door het bijvoorbeeld te integreren in de spraakassistent Google Assistent.

Weigering Google bood kans voor Microsoft

Topmensen van Google zouden echter meermaals geweigerd hebben om de chatbot uit te brengen. De AI zou onder meer niet hebben voldaan aan de 'standaarden voor veiligheid en eerlijkheid van AI-systemen'. Google stond altijd relatief terughoudend tegenover kunstmatige intelligentie. Vorig jaar werd er nog een Google-medewerker ontslagen omdat hij beweerde dat een Google-AI zelfbewust was geworden.

Die relatief voorzichtige houding van Google bood kans aan de startup OpenAI, die eind vorig jaar ChatGPT voor iedereen openbaar maakte. Het bedrijf werkt zelfstandig, maar krijgt miljarden van Microsoft. In ruil daarvoor wordt de AI-technologie achter ChatGPT ook gebruikt in zoekmachine Bing en binnenkort ook in apps als Outlook en Word.

Remmende voorsprong

Google heeft recent alsnog een eigen AI-chatbot aangekondigd, maar die nog niet zo breed beschikbaar gesteld als Microsoft. Vermoedelijk heeft het succes van ChatGPT bij Google gezorgd voor extra haast. De Google-bot werd dan ook betrapt op een fout bij de presentatie, wat zorgde voor een beursval voor het bedrijf.

"Google worstelt met de balans tussen risico en zijn leidende rol", zegt Gaurav Nemade, een voormalig Google-medewerkers die tot 2020 aan de Google-chatbot werkte. Google heeft nu bijna de volledige wereldwijde zoekmarkt in handen, en heeft daarom vooral iets te verliezen. Microsoft heeft die positie niet, en kan daardoor iets veiliger 'in het wild' experimenteren.

"Dit wordt een lange reis – voor iedereen in het veld", schreef Google-topman Sundar Pichai vorige maand aan zijn personeel. "Het belangrijkste dat we nu kunnen doen is ons richten op het maken van een geweldig product een dat verantwoordelijk ontwikkelen." Over de geweigerde AI-chatbot zegt een woordvoerder van Google dat die destijds interessant was, maar dat er nog een te grote afstand zat tussen het prototype en een betrouwbaar product voor dagelijks gebruik.

Luister ook de Bright Podcast: