Strijd met Tesla opvoeren

Volkswagen belooft betaalbare elektrische auto in 2025

volkswagen goedkope elektrische auto tesla
14 maart 2023 om 11:58
Laatste update: 14 maart 2023 om 12:10

Volkswagen gaat de komende jaren nog meer inzetten op elektrisch rijden. Het bedrijf denkt rond 2025 een betaalbare elektrische auto van zo'n 25.000 euro op de markt te kunnen brengen.

Een Volkswagen-topman omschrijft de betaalbare stekkerauto als een model dat zich in het productaanbod van VW onder de ID.3 bevindt. Rond 2025 heeft Volkswagen volgens de financiële topman Arno Antlitz 'een aanzienlijke schaalgrootte' op het gebied van elektrische auto's en accu's, waardoor een model van ongeveer 25.000 euro mogelijk wordt. "Tegen die tijd hebben we ook grote vooruitgang geboekt bij de aanvoer van grondstoffen", zei Antlitz in een gesprek met analisten.

Concurrent Tesla hintte onlangs in een presentatie ook op de komst van een betaalbare elektrische auto, maar topman Elon Musk wilde niet zeggen wanneer die op de markt komt. Musk beloofde in 2020 al een stekkerauto van 25.000 dollar.

Meer investeren

Volkswagen maakte vandaag bekend de komende vijf jaar tot 180 miljard euro te gaan investeren, waarvan 68 procent naar stekkerauto's en software gaat. Dat was in het vorige plan nog 56 procent.

VW-ceo Oliver Blume noemt 2023 een 'beslissend jaar voor het uitvoeren van de strategische doelen' van het bedrijf. "We hebben de nodige beslissingen genomen om processen te stroomlijnen", aldus Blume. Het bedrijf verhoogt zijn totale uitgaven met 13 procent vergeleken met de vorige jaarlijkse update. 

Nieuwe elektrische modellen

VW zag het aantal geleverde elektrische voertuigen in 2022 met 26 procent stijgen, goed voor een aandeel van 7 procent. De ID.4 en ID.5 werden het vaakst verkocht, gevolgd door de ID.3 en de Skoda Enqaq IV

Volkswagen belooft dat dit jaar nog meer 'belangrijke elektrische modellen' worden uitgebracht. Het gaat bijvoorbeeld om de nieuwe ID.3, de ID.7, ID. Buzz Long Wheel Base, Cupra Tavascan en Audi Q8 e-tron. Het aandeel van de stekkerauto's moet dit jaar toenemen naar 10 procent.

Het doel van VW is dat in 2030 de helft van zijn auto's elektrisch is. Vanaf 2025 zal het bedrijf zijn investeringen in verbrandingsmotoren afbouwen.

Accufabrieken bouwen

Volkswagen schroeft ook de uitgaven aan de ontwikkeling en productie van accu's fors op. In Europa wil het Duitse bedrijf zes accufabrieken opzetten. Ook gaat het bedrijf een accufabriek bouwen in Canada, de eerste buiten Europa. De accu-activiteiten moeten tegen het einde van het decennium een omzet van ruim 20 miljard euro opleveren.  

Verder zegt VW de komende tijd in China de concurrentie met Chinese automerken te willen opvoeren.

Eerste indruk: Volkswagen ID.Buzz