Duitse straten toch weer op Google Street View: eerste update in 14 jaar

google street view duitsland duitse update
8 juni 2023 om 19:21
Laatste update: 8 juni 2023 om 19:27

Google voegt voor het eerst in 14 jaar weer nieuwe beelden van Duitse straten toe aan Street View. Het bedrijf stopte in 2010 na bezwaren van privacytoezichthouders met het maken van Street View-foto's in Duitsland.

Wie de afgelopen jaren in Duitsland op reis is geweest, zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: Duitsland staat niet op Google Street View. Althans, het grootste deel van het land niet. In een aantal grote steden, waaronder Berlijn, München, Keulen en Hamburg, zijn er wel Street View-beelden te zien op Google Maps, maar die zijn heel erg verouderd: ze zijn gemaakt in 2008 en 2009. 

De reden is dat Duitse toezichthouders in 2010 vanwege privacybezwaren de Google-dienst aan banden legden. Sindsdien reden de Street View-wagens niet meer rond op de Duitse wegen. Maar daar komt nu verandering in. Google heeft donderdag aangekondigd Street View in Duitsland weer te gaan updaten.

Vanaf 22 juni verschijnen geleidelijk de nieuwe beelden van Duitse straten op Google Maps. Het gaat eerst om wegen in de twintig steden waar de Street View-auto's in 2008 en 2009 al langs waren geweest en daarna om nieuwe gebieden. 

Eigen woning is te blurren

Google zegt nauw samen te werken met de Duitse privacytoezichthouders. Het bedrijf gaat de oude Street View-foto's van Duitse straten verwijderen.

Google maakt gezichten en kentekenplaten op de Street View-beelden overigens automatisch vaag. Gebruikers die niet willen dat hun eigen woning op de Google-dienst is te zien, kunnen een bezwaar indienen, waarna die foto's worden geblurd. 

Wanneer in jouw woonplaats?

Ook in Nederland rijden er regelmatig Street View-auto's rond om nieuwe beelden te schieten. Op deze pagina kun je controleren of jouw woonplaats binnenkort weer aan de beurt is.

Kijk ook: