Samsung

samsung galaxy smartphone telefoon

Samsung laat Nederlanders nu ook smartphones zelf repareren

19 juni 2023 om 15:50
Laatste update: 19 juni 2023 om 15:57

Samsung biedt nu ook in Nederland het programma aan om apparaten zelf te repareren. Het bedrijf verkoopt reparatiekits en reserve-onderdelen voor de reparatie van Galaxy-smartphones en laptops.

Samsung levert via zijn Self Repair-site reserve-onderdelen voor de Galaxy S20-, S21- en S22-telefoons en enkele modellen van de Galaxy Book Pro. Bij de smartphones gaat het momenteel om een glazen achterkant, een usb-c-poort en een pakket met een scherm en een accu. Bij de laptops zijn onderdelen als een nieuw scherm, touchpad, accu, vingerafdrukscanner en behuizing verkrijgbaar. 

Klanten krijgen in tekst en video's uitleg over hoe ze de reparatie zelf kunnen uitvoeren. Samsung levert ook benodigdheden zoals schroefjes en lijm mee. De onderdelen zijn los of samen met een reparatiekit te koop. De kit voor het repareren van telefoons kost ruim 28 euro. Daarin zitten onder meer een Philips PH000-schroevendraaier, plectrums waarmee het scherm van het frame los is te maken en een heatingpad voor het verhitten van de lijm waarmee het scherm is gemonteerd.

Samsung introduceerde het Self Repair-programma vorig jaar in de VS en Zuid-Korea. Vanaf nu is het in meer Europese landen beschikbaar. De fabrikant wil later meer producten toevoegen.

Ook Apple heeft reparatieprogramma

In de techwereld groeit al jaren de roep voor het 'recht op repareren'. Steeds meer politici willen dit streven in wetten vastleggen.

Apple kwam eind 2021 al met een vergelijkbaar reparatieprogramma, met onder andere onderdelen voor de iPhone en de MacBook. Dat programma heeft Apple nog niet in Nederland gelanceerd en het is nog bekend wanneer dat gebeurt.

Kijk ook onze review van de Galaxy S23: