Goodenough in 2019.

John B. Goodenough overleden: zijn uitvinding gebruik je elke dag

John B. Goodenough overleden: zijn uitvinding gebruik je elke dag

26-06-2023 20:24 Laatste update: 29-06-2023 09:23

De Amerikaanse wetenschapper John B. Goodenough is zondag op 100-jarige leeftijd overleden. Hij werd wereldberoemd vanwege zijn belangrijke rol bij de ontwikkeling van de lithium-ion batterij, die vandaag de dag in talloze apparaten en elektrische auto's zit.

John B. Goodenough overleed zondag in de Texaanse stad Austin, schrijft The New York Times, dat een in memoriam aan hem heeft gewijd. De Amerikaan was het meest bekend als een van de grondleggers van de lithium-ion accu. In 1980 deed hij aan de Universiteit van Oxford de ontdekking die de doorbraak van dat type batterij mogelijk maakte. De li-ion accu's zitten nu in miljarden apparaten en ook in elektrische auto's. De rol van Goodenough was volgens experts cruciaal in de ontwikkeling van de technologie.

In 2019 kreeg hij, samen met twee andere wetenschappers die belangrijke bijdragen leverden aan de li-ion accu, de Nobelprijs voor Chemie uitgereikt. Hij werd daarmee op 97-jarige leeftijd de oudste Nobelprijswinnaar ooit. Hij werkte destijds nog mee aan wetenschappelijke onderzoeken voor de Universiteit van Texas.

Werkte ook aan solid-state accu

Goodenough was enkele jaren geleden ook betrokken bij de ontwikkeling van de solid-state accu. Die vastestofbatterij, waarbij de verbinding tussen de twee polen niet vloeibaar is, is een stuk veiliger dan li-ion-accu's. Bovendien is de energiedichtheid groter.

Voorlopig blijft het een groot probleem dat de massaproductie van solid-state accu's nog erg duur is, maar daar moet over enkele jaren verandering in komen

'Hij gaf niet om geld'

Goodenough kreeg geen royalty's voor zijn werk aan de lithium-ion batterij. Hij ontving alleen zijn salaris als wetenschapper en hoogleraar. Hij werkte in zijn loopbaan bij het Massachusetts Institute of Technology en de universiteiten van Oxford en Texas. De wetenschapper gaf weinig om geld en tekende contracten om zijn rechten op bepaalde uitvindingen op te geven. Ook deelde hij patenten met collega’s.

Het werk van Goodenough leidde tot de eerste lithium-ion-kathode die zowel compacte als grote apparaten van stroom kon voorzien. De batterij had twee tot drie keer zoveel energiecapaciteit als andere oplaadbare batterijen destijds. Ook kon hij kleiner worden gemaakt en toch dezelfde of betere prestaties leveren.

In eerste instantie was er weinig belangstelling voor zijn uitvinding. Zo wilde de Universiteit van Oxford het niet patenteren. In 1991 erkende Sony de commerciële kansen van de technologie. En de rest is geschiedenis.