De beste gadgets die je zelf kan repareren

De beste gadgets die je zelf kan repareren

08-07-2023 10:22 Laatste update: 13:16

Veel gadgets werden de afgelopen jaren steeds moeilijker om te repareren. Gelukkig verandert dat weer, en kun je kapotte apparaten wat vaker zelf repareren. De beste gadgets in die categorie hebben we op een rijtje gezet. 

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. In deze lijst: apparaten die je makkelijk kan repareren. Het gaat om recente gadgets die uitstekend zelf te repareren zijn, gewoon thuis met normaal gereedschap.

Fairphone 4

Deze Nederlandse telefoon Fairphone is de kartrekker van dit hele overzicht. Fairphone begon met het maken van smartphones op het moment dat de grote telefoonfabrikanten hun toestellen steeds ingewikkelder maakten. Telefoons moesten dunner, goedkoper en waterdicht. Het resultaat waren toestellen vol met lijm. Bij elk mankement moest je naar een reparateur, en kon je overwegen of een nieuw toestel niet goedkoper was.

Zonde, vonden de mensen van Fairphone. En dus zijn hun telefoons makkelijk te repareren en sowieso al gemaakt met duurzame, gerecyclede materialen. En je krijgt er zelfs vijf jaar garantie op, kom daar maar eens om.

De FairPhone 4 is het nieuwste model, en is op geen enkel punt vastgelijmd. Alles zit vast met schroefjes, en is door iedereen thuis makkelijk uit elkaar te halen. En Fairphone verkoopt zelf vervangende onderdelen. Een nieuwe accu kost drie tientjes, een nieuw scherm 80 euro. En ook de camera's, speakers en usb-aansluiting worden los verkocht. Dat zijn ook de onderdelen die het vaakst kapot gaan, dus dan zit je goed.

De Fairphone 4 heeft een 6,3 inch 1080p-scherm, twee 48 megapixelcamera's achterop en draait op een Qualcomm Snapdragon 750G-chip en ondersteunt 5G. De FairPhone 4 is in groen en grijs, met Android vanaf 579 euro of zonder Google-diensten, met het open /e/OS voorgeïnstalleerd door Murena: daar kost 'ie 635 euro.

Fairphone biedt daarnaast ook oordoppen en een koptelefoon aan, volgens dezelfde filosofie. Dus: duurzaam en makkelijk te repareren. De koptelefoon verscheen in mei. We waren blij verrast met de geluidskwaliteit, ook niet onbelangrijk.

Nokia G42

Nokia heeft afgekeken bij Fairphone en da's prima, want zo krijgen we meer repareerbare smartphones. Bij deze Nokia zijn het scherm, de USB-poort en de accu zelf te vervangen. De onderdelen worden verkocht door iFixit, de bekende reparatiesite die ook handleidingen voor het repareren biedt.

De G42 heeft een 6,56 inch lcd-scherm met een resolutie van 720x1612 pixels. De telefoon draait op een Qualcomm Snapdragon 480+-chip en ondersteunt 5G. Wat betreft camera's heeft de telefoon achterop een 50-megapixelcamera en een 2-megapixel macrocamera. Voorop zit een 8-selfiecamera.

De Nokia G42 is er in grijs en paars en kost 249 euro.

Samsung Galaxy's

Samsung verkoopt sinds kort in Nederland ook reparatiekits en reserve-onderdelen voor de reparatie van de Galaxy S20-, S21- en S22-telefoons. Het gaat momenteel om de glazen achterkant, de usb-c-poort en een pakket met het scherm en de accu. 

Samsung levert benodigdheden zoals schroefjes en lijm mee. De onderdelen zijn los of samen met een reparatiekit te koop. Samsung Nederland heeft ook Nederlandstalige instructievideo's gepubliceerd voor de reparaties. Die zijn soms best wel wat werk, zoals je in de video hieronder ziet.

Framework Laptop 13

Laptops waren lange tijd best aardig te repareren of uit te breiden. Je kon vroeger nog vrij gemakkelijk het werk- en opslaggeheugen vervangen en zelfs een kapot scherm kon je thuis ook nog wel omwisselen. Inmiddels zitten de meeste laptops helaas ook dichtgeplakt. Eenmaal open zie je één printplaat waar alles op gesoldeerd is.

Framework doet het anders, met een laptop die zo makkelijk te repareren is, dat ze hem als bouwpakket opsturen. Als je wil tenminste, en dan betaal je ook 200 euro minder – al moet je dan wel voor je eigen Windows-versie zorgen, of Linux natuurlijk.

De Framework heet zo, omdat het letterlijk als frame is ontworpen. Alle onderdelen worden erop geschroefd en zijn dus ook makkelijk te vervangen als ze kapot gaan. Je kan het werk- en opslaggeheugen zelf vervangen. En zelfs de chip is te upgraden, al moet je dan wel bij Framework zelf een speciaal kant-en-klaar printplaatje kopen. Maar da's alsnog goedkoper dan een hele nieuwe laptop, en dat is hier de filosofie.

De flexibiliteit van de laptop blijkt verder uit de Expansion Cards. De Framework heeft aan elke zijkant twee sleuven, waar je adaptertjes in kan duwen. Die verdwijnen dan netjes in de behuizing, zodat je je laptop precies de aansluitingen kan geven die je nodig hebt. HDMI, ethernet, extra opslagruimte: het is allemaal beschikbaar en makkelijk zonder gereedschap te installeren.

De Framework Laptop 13 is beschikbaar met zowel Intel- als AMD-chips. Bij Intel gaat het om Core i5 en i7-chips uit de 13e generatie. AMD-chips zijn van de 7040-serie. Beide uitvoeringen beginnen bij 1199 euro voor een kant-en-klare versie, of 979 euro voor een doe-het-zelf-pakket.

Aanmoedigende vermelding: iPhone

Apple heeft de afgelopen jaren slecht gescoord als het ging om de repareerbaarheid van zijn producten. En op het gebied van iPads en MacBooks zijn er nog een aantal stappen te zetten, maar iPhones doen het inmiddels al bovengemiddeld goed. In het overzicht van iFixit scoren de iPhone 14 en 14 Plus een 7, en dat is best netjes. Het scherm, de batterij en de glazen achterkant zijn nu relatief makkelijk te vervangen.

iFixit merkt echter wel op dat er nog veel speciale schroefjes worden gebruikt, en iets te veel lijm. En bij de Pro-modellen is de achterkant nog niet makkelijk te fixen: ook weer vanwege lijm. En hoewel je iPhones inmiddels dus weer thuis kan repareren, heb je dan vaak nog wel speciaal gereedschap van Apple nodig, ook om bijvoorbeeld de gezichtsscanner in het scherm te koppelen met de chip van de iPhone. Dat speciale gereedschap is in acht Europese landen al wel beschikbaar, maar hier helaas nog niet.

Dit geldt dan ook als een aanmoediging voor Apple: zet die lijn door, maak het nog wat makkelijker en breng die reparatiesets ook in Nederland uit.

Meer producten die we aanraden: Bright Stuff.