©Unsplash

twitter elon musk sociale media betalen aan abonnees inkomsten

Twitter begonnen met betalen van twitteraars met groot bereik

14 juli 2023 om 08:41
Laatste update: 24 juli 2023 om 22:23

Twitter komt zijn belofte na en is begonnen met het betalen van populaire twitteraars, soms wel tienduizenden dollars.

Elon Musk beloofde begin dit jaar dat populaire gebruikers op Twitter zouden gaan delen in de advertentie-inkomsten. Zo'n deling is op andere platforms al langer gangbaar: YouTube deelt zijn reclame-inkomsten ook met makers van populaire video's. Twitter houdt woord: gebruikers met een Twitter Blue-abonnement krijgen de komende dagen hun eerste reclame-uitbetaling.

Op basis van aantal views

De hoogte van de betaling is gebaseerd op het aantal keer dat de tweets van een gebruiker is bekeken. Daarom lopen de bedragen uiteen van enkele duizenden dollars tot ruim 35.000 dollar voor de twitteraar Shibetoshi Nakamoto.

Er is nog wel veel onduidelijk over de daadwerkelijke uitbetaling van het geld. Gebruikers komen in ieder geval pas in aanmerking als hun tweets minstens 5 miljoen keer bekeken zijn in drie maanden tijd. Het is ook niet duidelijk welk percentage Twitter voor zichzelf houdt.

Omstreden gebruikers zoals Andrew Tate

Sommige betalingen zijn toegezegd aan omstreden gebruikers, zoals Andrew Tate. Die werd onlangs vrijgelaten uit de gevangenis en heeft nu huisarrest vanwege aanklachten van verkrachting en mensenhandel. Tate stelt ruim 20.000 dollar van Twitter te krijgen voor het plaatsen van zijn tweets. Ook andere twitteraars die betaald krijgen, zijn bekend in het extreemrechtse circuit, zoals Rogan O’Handley, Ian Miles Cheong, Benny Johnson en Ashley St. Claire.

Het moet nog maar blijken hoeveel nut de uitbetalingen van Twitter hebben voor de populariteit van het platform. Twitter heeft sinds de overname door Musk veel verkeer verloren en concurrenten als Mastodon, Bluesky en Threads weten veel gebruikers te winnen.

Volg ons ook op Twitter

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>