©Unsplash

vanmoof e-bike fatbike elektrische fiets middenmotor

Dit is waarom VanMoof is geklapt

19 juli om 18:01
Laatste update: 19 juli om 23:42

Het was een bewogen week in e-bike-land. VanMoof ging failliet, en dat roept een hoop vragen op. We bespreken het in deze podcast met Mels van Hoolwerff, oprichter van de fatbikemaker Phatfour.

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of ART19. Of in je favoriete podcast-app.

Tijdens de vorige podcast wankelde VanMoof nog, een week later is het bedrijf failliet. Dat roept een heleboel vragen op, ook wat betreft concurrenten van het bedrijf, zoals Cowboy.

En hoewel het Nederlandse Phatfour met zijn elektrische fatbikes geen directe concurrent is, kan oprichter Mels van Hoolwerff ons wel meer vertellen over waar je als e-bikemaker allemaal mee te maken krijgt, en hoe hij tegen de groeiambities van VanMoof aankijkt.

Verder bespreken we dit tech-nieuw: Threads is nu praktisch onbruikbaar in Europa, de nieuwe EU-regels voor batterijen in gadgets, en acteurs staken massaal vanwege AI.

Luister de Bright Podcast.

Tips uit deze aflevering:

Chatbot: Claude 2 van de startup Anthropic werkt veel beter dan Google Bard. De medewerkers van de startup maken zich grote zorgen over AI en noemen zichzelf de moderne Robert Oppenheimers. Claude 2 heeft extra waarborgen rond veiligheid. De chatbot is getraind op basis van principes uit onder meer de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de servicevoorwaarden van Apple.

Game: Ridiculous Fishing EX, de remake van de mobiele game van Vlambeer van tien jaar geleden. Mooiere graphics, nieuwe grapjes, zelfde insteek: je gooit een hengel uit, probeert zo diep mogelijk te komen en daarna zoveel mogelijk vis te vangen. En die schiet je daarna kapot, want waarom ook niet. Inbegrepen bij Apple Arcade, speelbaar op alle recente Apple-apparaten.

Serie: Foundation seizoen 2 op Apple TV+. Deze verfilming van het 'onverfilmbare' werk van Isaac Asimov is even wennen. Een verhaal dat zich over honderden jaren en een volledig heelal uitstrekt. Alles draait om de voorspelling dat de beschaving hoe dan ook zal omvallen: hoe lang het duurt tot de wederopstanding ligt aan hoe de mensheid omgaat met een aantal kritieke punten. In de serie doen we die momenten aan, wat soms wat verwarrend werkt, maar dat went. Wat niet went zijn de prachtige special effects en sets van deze serie.