Klinkt handig: iPhone 15 krijgt actieknop die je zelf kan instellen

©macrumors

iphone 15 pro release prijs knop
26 juli om 23:05
Laatste update: 26 juli om 23:14

In de nieuwe iPhone 15 Pro zou de muteknop plaatsmaken voor een nieuwe actieknop. Je kunt aan die knop zelf bepaalde apps, instellingen of functies toekennen.

Een actieknop, die al op de Apple Watch Ultra zit, zou dit najaar ook een van de vernieuwingen van de iPhone 15 Pro zijn. Daarvoor heeft Steve Moser van Macrumors aanwijzingen gevonden in een nieuwe testversie van iOS 17. Met de aanraakgevoelige actieknop kan je dan snel naar een app, instelling of functie gaan, bijvoorbeeld de camera-app starten of de zaklamp aanzetten. De actieknop vervangt de huidige muteknop bovenaan de linkerzijkant.

Gebruikers van de iPhone 15 Pro krijgen volgens Moser de keuze uit negen verschillende opties om aan de actieknop te koppelen, waaronder naast de camera en zaklamp onder meer ook de dictafoon, de vertalen-app en het activeren of uitzetten van de focus-modus of de stille modus. Mogelijk krijgen alleen de Pro-modellen de nieuwe actieknop.

Capacitieve knoppen

Ook de volumeknoppen op de iPhone 15 Pro gaan mogelijk veranderen, zoals eerder al uitlekte. De knoppen zouden niet meer zijn in te drukken maar capacitief zijn. Een aanraaksensor ziet dan dat je zo'n knop aanraakt, waarna een trilmotor de illusie geeft van een druk. De knop zelf beweegt echter niet als je hem indrukt. Een voordeel daarvan is dat zulke knoppen minder snel stuk gaan.  

Apple zou ook het lang indrukken van de knoppen kunnen detecteren. Dat werkt ook als de iPhone leeg is of uit staat, omdat een aparte microprocessor dankzij een nieuwe superzuinige modus actief blijft.

Meer over de iPhone 15

Onlangs zetten we de geruchten over de iPhone 15 al op een rij: van een USB-C-poort en grotere batterijen tot nieuwe chips en andere kleuren. Apple presenteert naar verwachting de iPhone 15-serie, met wederom vier modellen, in september.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>