©FIAT

Elektrische Fiat Panda kost minder dan 25.000 euro

Elektrische Fiat Panda kost minder dan 25.000 euro

07-08-2023 14:19 Laatste update: 14:29

Fiat komt volgend jaar met een betaalbare elektrische auto. De elektrische opvolger van de Fiat Panda gaat concurreren met de goedkope stekkerauto's van Renault-merk Dacia en Chinese automerken.

De nieuwe elektrische Fiat is geïnspireerd op de Fiat Panda en moet minder dan 25.000 euro gaan kosten. De onthulling vindt plaats in juli 2024, zegt Fiat-topman Olivier Francois tegen Bloomberg. Fiat wil het met de nieuwe 'no-nonsense' stekkerauto opnemen tegen de Dacia Spring, een van de goedkoopste elektrische auto's van dit moment. De Dacia Spring kost momenteel in Nederland 21.750 euro.

De elektrische opvolger van de Fiat Panda krijgt waarschijnlijk een grotere actieradius dan de Dacia Spring, die een rijbereik van slechts 230 kilometer heeft. Bij de Fiat zou dat richting de 300 kilometer gaan. Op de foto boven dit artikel zie je overigens Fiats conceptauto Centoventi. Het ontwerp van de elektrische 'Panda' is nog niet bekend. 

Volgens Francois heeft de nieuwe elektrische Fiat dezelfde basis als de onlangs aangekondigde Citroën ë-C3. Dat is een eenvoudigere versie van het e-CMP-platform, waarop ook de Opel Corsa Electric en de Peugeot E-208 staan. Van die laatste verschijnt volgend jaar een nieuwe uitvoering, die vanaf 35.000 euro kost. 

Concurrentiestrijd

Concurrent Volkswagen verwacht in 2025 een betaalbare elektrische auto van zo'n 25.000 euro op de markt te kunnen brengen.

Chinese merken als BYD en Nio werken ook aan nieuwe betaalbare stekkerauto’s voor de Europese markt. De BYD Seagull kost bijvoorbeeld 10.400 euro in China, maar het is nog niet bekend wanneer dat model in Nederland wordt uitgebracht.