©Pexels

Google komt binnenkort met SOS-functie via satelliet

Google komt binnenkort met SOS-functie via satelliet

21-08-2023 13:39 Laatste update: 14:24

In de Google Berichten-app zijn aanwijzingen gevonden voor de nieuwe functie voor het versturen van SOS-noodberichten via satellieten. Zo kun je zelfs als je geen mobiel bereik hebt de hulpdiensten inschakelen. Dat werkt vergelijkbaar met de satellietfunctie in de iPhone 14.

De nieuwe SOS-satellietfunctie, die Google een jaar geleden al beloofde, verschijnt te laat voor deze zomervakantie, maar de introductie lijkt inmiddels wel aanstaande. Gebruikers van de Google Berichten-app kunnen hun SOS-bericht straks ook aanpassen met een eigen tekst, blijkt uit een uitgelekte interface.

Daarop is te zien dat de op satellieten gebaseerde SOS-noodberichten een integraal onderdeel van de Google Berichten-app zullen zijn. Het aantal tekens van zo'n noodbericht via de satelliet is beperkter dan van normale berichten.

Het is nog niet duidelijk welke Android-smartphones ondersteuning krijgen voor de satellietverbindingen. De functie vereist bepaalde modems in de telefoons om te kunnen werken, dus niet elk apparaat met Android 14 zal erover beschikken.

iPhone 14

De iPhone 14 kan al langer via satellieten noodoproepen versturen. Die functie is sinds maart ook in Nederland beschikbaar. Apple gebruikt hiervoor behalve een Qualcomm-chip ook eigen hardware en software.

Qualcomm zei in februari samen te werken met meerdere fabrikanten van Android-smartphones om satellietcommunicatie met een wereldwijde dekking mogelijk te maken.

Samsung

Samsung kondigde eerder dit jaar ook al een soortgelijke functie aan voor smartphones die werken met zijn eigen Exynos-chips. De recente Galaxy S23 werkt daar bijvoorbeeld niet mee.

Samsung zei dat de satellietfunctie uiteindelijk ook het sturen van foto's en filmpjes gaat ondersteunen, wat bij de concurrenten nog niet mogelijk is.

Kijk ook: Deze nieuwe iPhone-functie wil je nooit hoeven gebruiken