©Windows Central

microsoft paint ai tekenen windows

Microsoft komt met Magic Paint: plaatjes maken met AI

23 augustus 2023 om 10:01
Laatste update: 23 augustus 2023 om 10:40

Microsoft geeft steeds meer programma's nieuwe AI-functies en Paint lijkt als volgende aan de beurt te zijn. Gebruikers van het bekende tekenprogramma in Windows kunnen binnenkort een afbeelding maken door een prompt te schrijven. 

Microsoft Paint krijgt een nieuwe AI-functie die werkt met dezelfde technologie als de Image Creator in Bing: je kan met een geschreven commando een afbeelding genereren. De functie krijgt een knop met de naam 'Magic Paint', blijkt uit beelden die Windows Central heeft gepubliceerd. Je kunt de AI-afbeelding van de zijbalk naar je canvas verplaatsen om vervolgens nog handmatig aanpassingen te doen.

Meer AI-tools in Windows

Behalve aan Paint wil Microsoft ook AI-tools toevoegen aan een aantal andere Windows-apps. Zo kan een nieuwe functie in de Foto’s-app mensen of objecten automatisch herkennen, waarna je ze naar andere delen van de afbeelding kan knippen of plakken. 

De Camera-app en het Knipprogramma in Windows krijgen met AI verbeterde objectherkenning (OCR), waardoor ze teksten in plaatjes kunnen herkennen. Dat moet het makkelijker maken om informatie uit foto’s en screenshots te kopiëren. Wanneer deze nieuwe AI-functies worden uitgerold, is nog niet duidelijk. 

Windows Copilot

Na de lancering van de AI-chatbot in Bing en AI-functies in Office kwam Microsoft onlangs ook met de Copilot-functie in Windows 11. Die optie is overal in het systeem beschikbaar vanaf de taakbalk en werkt eenmaal geopend in een zijbalk.

De Copilot-functie kan bijvoorbeeld informatie in de programma’s die je gebruikt automatisch samenvatten, herschrijven of uitleggen. 

Adobe stort zich ook op AI

Eerder dit jaar kwam Adobe ook met AI-functies in Photoshop. Met het AI-systeem Adobe Firefly zijn inmiddels al meer dan 1 miljard afbeeldingen gegenereerd. Firefly is getraind met beelden van Adobe Stock en rechtenvrije afbeeldingen van onder meer Creative Commons en Wikimedia. 

Microsoft gebruikt voor zijn AI-plaatjesgenerator de technologie van OpenAI, het bedrijf waar het eerder miljarden in investeerde. OpenAI trainde zijn AI-modellen met enorme hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal, wat heeft geleid tot meerdere rechtszaken.

Lees meer nieuws over AI.